Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 05. decembar 2014. 13:51

U Parizu održana Parlamentarna konferencija na kojoj je učestvovala poslanica Marta Šćepanović

Konferencija održana na temu „Sloboda medija i bezbjednost novinara“

Predstavnica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, poslanica Marta Šćepanović učestvovala je juče, 4. decembra u Parizu na parlamentarnoj konferenciji na temu: „Sloboda medija i bezbjednost novinara“.

Konferenciju su otvorili Anne Brasseur, predśednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Catherine Morin-Desailly, predśedavajuća Odbora za kulturu, edukaciju i komunikaciju Evropskog parlamenta, i Ana Gutu, predśedavajuća Odbora za kulturu, nauku, edukaciju i medije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

U okviru prve sesije riječi je bilo o jačanju zaštite novinara od fizičkih napada, o čemu su govorili: Claudio Fava, potpredśednik parlamentarnog odbora u Domu poslanika (Italija); Oksana Romanuik, novinarka i predśednica Medijskog instituta iz Ukrajine i Andrey Lipsky, zamjenik urednika Novaza Gazeta, iz Rusije.

Drugu sesiju sastanka obilježila je rasprava na temu zaštite novinara i medijskih sloboda od zloupotreba zakona, gdje su učešće uzeli: Amberin Zaman, novinar „Ekonomiste“ iz Turske; Jean-Paul Marthoz, novinar iz Belgije, Ales Bialiatski, iz Bjelorusije. Nakon toga, uslijedila je diskusija oko potpisa Memoranduma o razumijevanju za stvaranje internet platforme u cilju promocije zaštite novinara, o čemu su govorili: Didier Reynders, potpredśednik Vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Belgije, i predśednik Komiteta ministara Savjeta Evrope; Laurent Fabius, ministar spoljnih poslova i Fleur Pallerin, ministarka kulture i komunikacije Francuske kao i Thorbjorn Jagland, generalni sekretar Savjeta Evrope.

Treću sesiju obilježila je rasprava o mehanizmima brzog reagovanja i ranog upozorenja koje sprovodi Savjet Evrope, u cilju zaštite slobode medija i bezbjednosti novinara, nakon čega je održan okrugli sto na ovu temu.

Završnu diskusiju imali su: Gvozden Glego, izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za zaštitu slobode medija u Evropi; Jerome Bouvier, Ombudsman „Radija Francuska“, kao i predstavnici stranaka potpisnica Memoranduma o razumijevanju za stvaranje internet platforme u cilju promocije zaštite novinara.

Organizator konferencije je Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope u saradnji sa Odborom za kulturu, obrazovanje i komunikaciju Senata Francuske, koji je ujedno i domaćin.

Konferencija je dio projekta koji sprovodi Savjet Evrope u cilju jačanja njegove uloge i preduzimanja daljih koraka u pogledu zaštite i bezbjednosti novinara.