Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 10. jun 2015. 16:08

Održan sastanak predstavnika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sa koizvjestiocima Odbora za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope

U fokusu razgovora bilo je stanje u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori

Predśednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Rifat Rastoder i zamjenica predśednika Odbora Snežana Jonica sastali su se danas sa koizvjestiocima Odbora za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, gospođom Gaye Doganoglu i gospodinom Henrikom Brade Johansenom. Oni  u Crnoj Gori borave u okviru monitoring pośete u cilju procjene situacije lokalne demokratije u Crnoj Gori.

Predstavnike Savjeta Evrope interesovao je odnos Parlamenta i lokalnih vlasti, kao i da li postoji dovoljno instrumenata za prenošenje pojedinih poslova iz nadležnosti organa državne uprave na opštine. Zamjenica predśednika Odbora, poslanica Snežana Jonica, istakla je da je Crna Gora, rukovodeći se Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, napravila značajne iskorake u zakonima koji se tiču lokalne samouprave, dajući značajan prostor decentralizaciji, što jeste jedna od najznačajnijih odredbi pomenute Povelje. Međutim, proces decentralizacije, kako je navela poslanica Jonica, od strane lokalnih samouprava je zaustavljen i nije otišao dalje prema građanima. Ona je naglasila da je jedan od suštinskih problema u ovoj oblasti loše finansijsko stanje i rukovođenje od strane lokalnih samouprava, i u tom smislu istakla potrebu izmjene zakonodavnog okvira u cilju uređenja i kvalitetnog funkcionisanja lokalne samouprave.

Predśednik Odbora, Rifat Rastoder upoznao je koizvjestioce Savjeta Evrope sa stanjem u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori, naglašavajući da Parlament kroz zakonodavnu i kontrolnu funkciju prati primjenu propisa koje donosi. S tim u vezi, poslanik Rastoder je istakao, da je Parlament u obavezi da donosi kvalitetne zakonske propise, kako bi lokalna samouprava imala dobru zakonsku osnovu za primjenu. U nastavku razgovora, predśednik Odbora je ukazao na disproporciju, odnosno razliku između opština u Crnoj Gori, naglašavajući da se to ogleda kroz razlike u veličini opština, broju stanovnika, stepenu razvijenosti i dr. Takođe je napomenuo , da lokalne samouprave  imaju i odviše finansijske slobode, što predstavlja dodatni problem. S druge strane, istakao je predśednik Odbora, te nadležnosti nijesu iskorišćene za potrebe građana,  na način da poboljšaju sveukupno stanje u lokalnim samoupravama.

Na samom kraju sastanka, predśednik Odbora iznio je stav i izrazio mišljenje da je Crnoj Gori potrebna ekspertska pomoć u ovom dijelu, te da je potrebno izvršiti temeljnu analizu sistema lokalne samouprave, kako bi se naš sistem prilagodio i samim tim uredio na način kako to funkcioniše i u zemljama Evrope.

Sastanak koji su danas koizvjestioci Savjeta Evrope obavili sa predstavnicima Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu dio je monitoring pośete Crnoj Gori, sa fokusom na glavne evropske standarde u oblasti lokalne demokratije, Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi koja je ratifikovana od strane Crne Gore 2008. godine i procjenu stanja lokalne demokratije u Crnoj Gori, a sve u cilju pripreme Izvještaja o stanju lokalne demokratije u zemljama članicama Savjeta Evrope. Pored koizvjestilaca, sastanak su propratili i nezavisni ekspert i predstavnici Sekretarijata koji su zaduženi za monitoring.