Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 12. septembar 2013. 13:41

Završena studijska pośeta delegacije Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Narodnoj skupštini Mađarske

Delegacija Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore u sastavu - Saša Pešić, šef delegacije, doc. dr Srđa Popović, Srđan Perić i Zdenka Popović, boravila je u studijskoj pośeti Narodnoj skupštini Mađarske, od 9 – 11. septembra 2013. godine.


U okviru zvaničnih susreta, kojima je prisustvovao i NJ.E. Ambasador Crne Gore u Mađarskoj, Mirsad Bibović, Delegacija je u Parlamentu Mađarske, imala sastanke sa članovima Odbora za obrazovanje, nauku i istraživanje na čelu sa potpredśednikom Odbora Laslom Pošanom, predśednikom Odbora za kulturu i medije, Laslom Šimonom, kao i sa predśednikom Mađarsko-crnogorske prijateljske sekcije mađarskog parlamenta, Arpad Janoš Potapijem. Takođe, Delegacija se sastala i sa načelnikom odjeljenja u Ministarstvu ljudskih resursa, Kološem Galfijem. Delegacija je pośetila i ekskluzivni Sportski centar MOM SPORT u Budimpešti.
Tokom sastanka sa članovima Odbora za obrazovanje, nauku i istraživanje mađarskog parlamenta, istaknuto je da se uskoro očekuje potpisivanje sporazuma između dva resorna ministarstva, u okviru kojeg je, između ostalog, predviđena i razmjena studenata između dvije države. Kada je u pitanju ulaganje u obrazovanje, Mađarska za oblast obrazovanja izdvaja 10 odsto budžeta, dok se iz drugih izvora obezbjeđuju dodatna značajna sredstva. U obrazovnom sistemu Mađarske trenutno je aktuelna revizija Bolonjskog sistema školovanja koji se tokom godina primjenjivanja nije pokazao uspješnim, a koja će pokazati da li Bolonjski sistem treba primjenjevati na svim nivoima obrazovanja.
Predśednik Odbora za kulturu i medije mađarskog parlamenta Laslo Šimon, upoznao je članove Delegacije sa nadležnostima i radom ovog Odbora, kao i sa strukturom parlamentarnih odbora, uopšte. Za razliku od crnogorskog Parlamenta, kultura, obrazovanje, nauka i sport u Parlamentu Mađarske podijeljeni su u tri odbora. Što se tiče zaštite pokretne i nepokretne kulturne baštine, članovi Delegacije su upoznati da Mađarska ima sveobuhvatan sistem zaštite kulturne baštine koji institucionalno postoji već sto godina. Kada je u pitanju finansiranje kulture, Mađarska je ove godine u kulturu uložila oko 800 miliona eura, od čega je 400 miliona uložila Vlada, a 400 miliona opštine. Na sastanku je, između ostalog, istaknuto i da Mađarska za pozorište godišnje izdvaja preko 130 miliona eura iz budžeta.
Tokom susreta u Ministarstvu za ljudske resurse, Kološ Galfi je saopštio da je Vlada Mađarske u skorije vrijeme drastično smanjila broj ministarstava, te da su formirana tzv. mega ministarstva i da je Ministarstvo za ljudske resurse jedno od njih. Ovo Ministarstvo je nadležno za nekoliko oblasti među kojima su: obrazovanje, nauka, kultura, sport, zdravstvo, socijalna pitanja i rad. Istaknuto je da je u Mađarskoj aktuelna reforma obrazovanja i da će država u narednom periodu nastojati da smanji broj studenata i da poveća kvalitet nastave.
Šef Delegacije, poslanik Saša Pešić upoznao je sagovornike sa načinom rada Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore, strukturom parlamentarnih odbora, sistemom obrazovanja i kulture, kao i sa procesom evropske integracije u kome se država Crna Gora trenutno nalazi. Šef Delegacije je, takođe, uputio i poziv kolegama iz mađarskog Parlamenta da uzvrate pośetu Skupštini Crne Gore.
Tokom razgovora u mađarskom Parlamentu, članovi Delegacije su iskazali posebno interesovanje po pitanju iskustva Mađarske u vezi licenciranja, odnosno relicenciranja nastavnika, izdvajanja iz budžeta za oblasti obrazovanja, nauke i kulture, te za način izbora direktora obrazovnih institucija, materijalni položaj prosvjetnih radnika, sistem zaštite kulturnih dobara itd.
Studijska pośeta Narodnoj skupštini Mađarske je ocijenjena veoma uspješnom, uz obostrano raspoloženje da se saradnja dva parlamenta nastavi, a istaknuto je i da će razmjena iskustava i konstruktivni razgovori, kao i uspostavljeni kontakti biti od izuzetne važnosti u budućem radu Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.