Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 08. novembar 2013. 18:38

Završen parlamentarni seminar na temu „Mladi i obrazovanje na Balkanu“

Parlamentarni seminar na temu „Mladi i obrazovanje na Balkanu“ održan je 6 i 7. novembra 2013. godine u Evropskom parlamentu u Briselu.

U radu seminara kojim je predśedavala Doris Pak, predśednica Odbora za obrazovanje i kulturu Evropskog parlamenta, učestvovali su poslanici i službenici parlamenata država Zapadnog Balkana i Turske, predstavnici Evropskog parlamenta i Evropske komisije. U Delegaciji Skupštine Crne Gore bili su poslanici Saša Pešić, doc. dr Branka Bošnjak, Andrija Popović i Obrad Gojković.

Tokom skupa je istaknuto da je misija EU u oblasti obrazovanja, unaprjeđenje kvaliteta obrazovanja, od predškolskog do visokog. U tom cilju, prioriteti EU u oblasti obrazovanja su, naročito, da svi mladi ljudi steknu predškolsko obrazovanje, da bude što manje učenika koji će ostvariti loše rezultate na PISA testiranjima, smanjenje broja učenika koji napuštaju školu, kao i što više odraslih koji će završiti tercijarno obrazovanje.

Na seminaru je bilo riječi o novom programu EK za saradnju u oblasti obrazovanja, obuka, mladih i sporta pod nazivom ERASMUS + za period od 2014–2020. godine. Program ERASMUS + koji će od iduće akademske godine (2014/2015) zamijeniti postojećih sedam programa EK, trajaće sedam godina, a predviđeni budžet programa iznosi 16 milijardi eura. Program bi trebalo da omogući da više od pet miliona mladih dio svog obrazovanja stekne u inostranstvu. Zahvaljujući ovom programu, studenti će u budućnosti moći da u cijeloj Evropi svoje kompletne master studije završavaju uz pomoć kredita sa povoljnim kamatama.

Posebna pažnja na seminaru je posvećena stručnom obrazovanju i nezaposlenosti mladih. U cilju prevazilaženja problema nezaposlenosti, odnosno nepoklapanja stečenih vještina sa potrebama tržišta rada, istaknuta je važnost posjedovanja ključnih kompetencija, naročito znanja stranih jezika, informatičkog znanja, kao i preduzetničkog načina razmišljanja. Takođe, neophodno je mijenjati i percepciju obrazovanja, u smislu da stručno obrazovanje i obuke treba učiniti atraktivnim za mlade, promovisanjem stava da su svi poslovi jednako važni.

Na seminaru je bilo riječi i o inkluzivnom obrazovanju, cjeloživotnom učenju, reformi obrazovnih sistema u državama Zapadnog Balkana.

U ime Delegacije Skupštine Crne Gore, poslanica doc. dr Branka Bošnjak, tokom kratkog izlaganja, prezentovala je sistem obrazovanja Crne Gore, kao i proces reforme.

Zaključeno je da poslanici nacionalnih parlamenata država Zapadnog Balkana i Turske treba da budu aktivniji u smislu podrške reformi obrazovnog sistema, kako kroz legislativne mjere, tako i u vršenju kontrolne uloge parlamenta.