Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 27. novembar 2013. 16:05

Održana 21. śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Odbor održao kontrolno saslušanje ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport je na današnjoj śednici, na zahtjev jedne trećine članova Odbora, održao kontrolno saslušanje ministra prosvjete, Slavoljuba Stijepovića, na temu „Zloupotreba đece predškolskog uzrasta u partijske svrhe u vrtiću „Zvjezdani vrt“ u Golubovcima“.

Inicijativu za kontrolno saslušanje podnijeli su poslanici Srđan Perić, Zdenka Popović, Branka Bošnjak i Jelisava Kalezić, zbog događaja u vrtiću „Zvjezdani vrt“ u Golubovcima, kada su predstavnici Savjeta mladih DPS-a Podgorice, prilikom uručenja donacije vrtiću, fotografisani sa đecom ispred zastave ove partije, nakon čega je fotografija objavljena u medijima.

Ministar prosvjete, Slavoljub Stijepović, odbacio je navode podnosilaca Inicijative da se u vrtiću u Golubovcima desila zloupotreba đece u partijske svrhe.

Ističući da je političko organizovanje i djelovanje zabranjeno u svim obrazovnim ustanovama, ministar prosvjete je pred članovima Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, istakao da je događaj u vrtiću u Golubovcima propust predstavnika Savjeta mladih DPS-a i pojedinačni slučaj, a ne pojava, što potvrđuje i činjenica da nijedan sličan slučaj u prethodnom periodu nije zabilježen na nivou sistema obrazovanja.

Većina članova Odbora se saglasila da se u vrtiću u Golubovcima desio propust, koji se ubuduće ne smije ponavljati, te da je u pitanju izolovan slučaj.

Na kraju rasprave, Odbor je, na predlog predśednice Odbora, mr Branke Tanasijević, usvojio sljedeće zaključke:

- Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i Ministarstvo prosvjete osuđuju svaku zloupotrebu đece u partijske svrhe;
- Đecu uopšte, a naročito đecu predškolskog uzrasta, treba zaštiti od bilo koje vrste partijskog djelovanja.

Članovi Odbora nijesu podržali predlog poslanika Srđan Perića da se u zaključke uvrsti i konstatacija da se u vrtiću „Zvjezdani vrt“ u Golubovcima desila zloupotreba đece u partijske svrhe.

Śednici su prisutvovali i Vesna Vučurović, pomoćnica ministra prosvjete, Nataša Tomović, direktorica JPU „Đina Vrbica“, Slavica Luburić, direktorica JPU „Ljubica Popović“ i Mijailo Đurić, šef pravne službe u Ministarstvu prosvjete.