Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 14. mart 2014. 13:50

Završena studijska pośeta delegacije Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Republici Finskoj

Tokom pośete Finskoj delegacija Odbora  se u finskom Parlamentu i Ministarstvu obrazovanja i kulture detaljno upoznala sa finskim sistemom obrazovanja

Delegacija Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore u sastavu: mr Branka Tanasijević predśednica Odbora i šefica delegacije, Radosav Nišavić, Andrija Popović, Srđan Perić, Saša Pešić, Rešid Adrović i dr Draginja Vuksanović, članovi Odbora, boravila je u studijskoj pośeti Republici Finskoj, od 10–13. marta 2014. godine.

Delegacija Odbora se u Parlamentu Finske sastala sa predśednicom Odbora za obrazovanje i kulturu Raijom Vahasalo i predśednicom Odbora za budućnost Paivi Liponen, dok je u Ministarstvu obrazovanja i kulture delegacija imala sastanak sa ekspertima Ministarstva zaduženim za osnovno i srednje obrazovanje, visoko obrazovanje i sport. Takođe, delegacija Odbora je pośetila i prestižnu školu „Poikkilaakso” u Helsinkiju.

Tokom pośete Finskoj, delegacija Odbora je imala priliku da se u finskom Parlamentu i Ministarstvu obrazovanja i kulture detaljno upozna sa finskim sistemom obrazovanja, koji važi za jedan od najuspješnijih u svijetu.

Osnovna karakteristika finskog sistema obrazovanja, pored kvaliteta, je i činjenica da je obarzovanje u Finskoj, od predškolskog do visokog, za sve Fince besplatno, a trenutno se vode razgovori o tome da li bi i studenti iz inostranstva trebali da steknu pravo na besplatno školovanje. Karakteristično za visoko obrazovanje u Finskoj je i da pravo na besplatno studiranje imaju i vanredni studenti, bez obzira na dužinu studiranja.

Kada je u pitanju osnovno obrazovanje, učenici u finskim školama, pored udžbenika, imaju pravo i na besplatni školski materijal, zdravstveno i socijalno osiguranje, kao i na ishranu. Finske škole su među najboljima u svijetu, a njihovi učenici su odlični u primjeni znanja, što pokazuje i činjenica da se Finska, uz Šangaj, Hong Kong, Singapur, Kanadu i Japan, konstantno nalazi u svjetskom vrhu po rezultatima na PISA testiranjima.

Prilikom pośete „Poikkilaakso” školi, delegacija Odbora se upoznala sa načinom rada jedne od najboljih osnovnih škola u Helsinkiju. U razgovoru sa direktoricom ove škole Ritom Rautaparta, kao i sa učenicima i nastavnicima, delegacija je bila u prilici da se neposredno upozna sa programom rada škole, odnosno činiocima koji su razlog za izvanredan uspjeh njenih učenika.

Kada je u pitanju oblast sporta, članovi delegacije su u razgovoru sa ekspertima iz ove oblasti, mogli da čuju da se sport u Finskoj finansira od prihoda od igara na sreću, koji iznosi oko 700 miliona eura godišnje. Kako su igre na sreću u potpunosti u vlasništvu države, Vlada Finske za sport izdvaja oko 25 odsto prihoda koji se ubira od igara na sreću, što na godišnjem nivou iznosi oko 150 miliona eura.

Tokom pośete Parlamentu Finske, delegacija je imala i neformalan susret sa Kimom Sasijem izvjestiocem PSSE za Crnu Goru.