Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 03. mart 2015. 13:03

Održana zajednička śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Tema: Značaj ulaganja u rano obrazovanje djece.

Tematska śednica je organizovana sa ciljem skretanja pažnje na važnost ranog obrazovanja djece za postizanje pozitivnih socio-ekonomskih efekata za cijelo društvo kao što su bolja socijalna prilagođenost, smanjena stopa nezaposlenosti, smanjena stopa kriminala i drugih nefunkcionalnih ponašanja. Posebno je istaknut značaj predškolskog obrazovanja i potreba njegovog proširivanja na što veći broj djece, naročito one iz ugroženih i marginalizovanih grupa.

Predśednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport mr Branka Tanasijević uvodnim izlaganjem otvorila je raspravu na temu značaja ulaganja u rano obrazovanje u Crnoj Gori.

Bendžamin Perks, Šef kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, prezentovao je Studiju o ulaganju u rano obrazovanje djece u Crnoj Gori, koju je publikovao UNICEF u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom prosvjete. Tri osnovna cilja ove studije bila su:

  • priprema scenarija za finansiranje ranog obrazovanja kojima će se obezbijediti što širi obuhvat predškolskog pripremnog programa za djecu koja će za najviše godinu dana krenuti u školu, kao i scenarija za postepeni rast obuhvata djece uzrasta 3-5 godina predškolskim programom, s ciljem postizanja univerzalne pokrivenosti (akcenat je bio na marginalizovanim i ugroženim grupama djece);

  • obezbjeđivanje preporuka za normativne modele finansiranja usluga predškolskog obrazovanja, kako bi ugrožena djeca/porodice bile uključene;

  • obezbjeđivanje preporuka za optimizaciju upotrebe postojećih sredstava predškolskih ustanova u okviru dostupnog/planiranog budžeta.

Osim članova dva odbora u radu su aktivno učestvovali: Vesna Vučurović, pomoćnica ministra prosvjete - sektor za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa smetnjama u razvoju i Mira Dašić, pomoćnica ministra zdravlja.

Predstavnica skupštinskog projekta Demokratske radionice “Barbara Pramer” Nataša Komnenić, pomoćnica generalnog sekretara Skupštine Crne Gore je predstavila misiju ovog projekta i iskustva u radu sa djecom na sticanju građanskog obrazovanja kroz koje djeca putem interaktivnih sadržaja, prilagođenih njihovom uzrastu, uče kako funkcioniše demokratija.

Ključna poruka koja je upućena je da je ulaganje u rano i predškolsko obrazovanje najbolja investicija za svako društvo. Procijenjeno je da sva djeca u Crnoj Gori uzrasta 3-6 godina mogu biti obuhvaćena predškolskim pripremnim programom do 2020.godine, a da za to nijesu potrebna dodatna budžetska sredstva, već samo minimalna izdvajanja za kapitalne investicije.

Śednici su prisustvovali i Maja Kovačević, savjetnica za obrazovanje u kancelariji UNICEF-a u Crnoj Gori; Marija Manojlović, savjetnica za socijalna pitanja u kancelariji UNICEF-a u Crnoj Gori; Slavica Luburić, direktorica vrtića “Ljubica Popović”; Nataša Tomović, direktorica vrtića “Đina Vrbica”; Svetlana Sobilj, samostalna savjetnica u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Slavica Karadžić, i Milica Nikolić predstavnice skupštinskog projekta Demokratske radionice “Barbara Pramer”.