Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 30. april 2015. 13:15

Održana 54. śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Na, danas održanoj, 54. śednici Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport je predstavio program građanskog obrazovanja koji realizuje Skupština Crne Gore Demokratske radionice „Barbara Pramer”.

Predśednica Odbora mr Branka Tanasijević i generalni sekretar Skupštine Crne Gore Siniša Stanković,  u uvodnom obraćanju iznijeli su osnovne pojedinosti o misiji programa.  

Demokratske radionice „Barbara Pramer” se realizuju od kraja 2012. godine u cilju jačanja veze između parlamenta i mladih. Sa sprođenjem programa se počelo uz pomoć partnera ERSTE fondacije i Foruma MNE, da bi nakon toga Skupština u potpunosti preuzela vođenje programa. Demokratske radionice „Barbara Pramer" realizuju se uz značajnu podršku Ministarstva prosvjete, kao i Parlamenta Austrije i drugih partnera. Radionice se realizuju kao program građanskog obrazovanja za učenike osnovnih škola odnosno za djecu uzrasta između osam i 15 godina koja se kroz četvoročasovne radionice upoznaju sa demokratskim procesima, parlamentarnim sistemom i ulogom poslanika i parlamenta kao institucije.

Koordinatorka programa Demokratskih radionica Jelena Ulić,  istakla je da je za dvije i po godine organizovano preko 600  radionica u Skupštini Crne Gore, kroz koje je prošlo oko 14.000 učesnika, što čini oko 20% uk. broja djece uzrasta od 8 do 15 god. Programom je obuhvaćeno preko 60% osnovnih škola u Crnoj Gori iz 22 crnogorske opštine.Trenerica Demokratskih radionica Slavica Karadžić je iznijela neka od iskustava u radu sa djecom. Emitovan je video zapis kojim je predstavljen rad sa djecom.

Svoje utiske iznijeli su prisutni: nastavnik Sava Kovačević i učenici Petar Lopičić i Anja Kustudija iz OŠ „Oktoih” ; nastavnica Marija Obadovic i učenice Tara Vukašinović i Dunja Đuranović iz OŠ „Pavle Rovinski”; nastavnica Jasmina Ličina i ucenice Amina Škrijelj i Snežana Savić u ime OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin”; kao i Ana Zec, koordinatorka programa u UNICEF u Crnoj Gori. Iskazano je zadovoljstvo i zahvalnost na otvorenosti Skupštine Crne Gore da mladima ponudi mogućnost za učenje i razmjenu mišljenja kroz implementaciju ovog programa.

Članovi Odbora su pozdravili implementaciju ovog projekta i iskazali zadovoljstvo što se program građanskog obrazovanja, iz kojeg mladi uče o očuvanju i njegovanju demokratije i njenih vrijednosti,realizuje u Skupštini Crne Gore jer su značaj i efekti ovog programa dugoročni.