Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 11. maj 2015. 18:41

Održan sastanak sa članovima Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, kulturu, omladinu, sport i dijasporu Skupštine Republike Kosova

Članovi Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastali su se sa članovima Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, kulturu, omladinu, sport i dijasporu Skupštine Republike Kosova.

Poslanici su razmijenili iskustva u radu i iskazali spremnost za pružanje podrške međudržavnim i regionalnim inicijativama u zajedničkom cilju unaprjeđnja saradnje u oblasti nauke, tehnologije, obrazovanja, kulture i sporta.

Istaknut je obostrani interes i potreba da se podstiče rad na polju saradnje u oblasti istraživanja i inovacija, kao i na promovisanju aktivnosti kroz programe prekogranične saradnje.

Takođe, istaknut je značaj saradnje u oblasti obrazovanja i kulture. Definisanje i razvoj kulturne saradnje zajednički je prioreritet koji zahtijeva proaktivnist na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou. Kultura i obrazovanje su oblasti koje uveliko i na duži rok doprinose razvoju društva, odnosno uspostavljanju harmoničnih društvenih tokova.
Obostrani utisak je da su odnosi Crne Gore i Republike Kosovo na zadovoljavajućem nivou, da ni na kojem planu ne postoje značajni problemi i barijere. Ovaj susret je obostrano ocijenjen veoma značajnim za intenziviranje aktivnosti na daljem unaprjeđenju dobrih suśedskih odnosa, kao i na putu evropskih integracija.