Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 09. april 2016. 19:59

69. śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, tematskog karaktera, održana u okviru radne pośete Kotoru

Kotor, 8. april 2016. godine

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport održao 69. śednicu - tematskog karaktera, u okviru Radne pośete Institutu za biologiju mora, Fakultetu za pomorstvo i Zatvorenom bazenu „Nikša Bućin“ u Kotoru, koja je organizovana u saradnji sa Ministarstvom nauke Crne Gore. Radna pośeta je realizovana u cilju sagledavanja stanja i razvoja pojedinih oblasti iz domena nadležnosti Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

U okviru prve tačke dnevnog reda, članovi Odbora su obišli bazen „Nikša Bućin“, nakon čega je održan prvi dio śednice  u trofejnoj sali Vaterpolo kluba „Primorac". Inicijativu za obilazak bazena „Nikša Bućin“ u Kotoru pokrenuo je poslanik u Skupštini Crne Gore i član Odbora Andrija Popović, na śednici Odbora, održanoj 14. marta ove godine, kada je Odbor, inicijativu,  jednoglasno podržao.

Pored članova Odbora, śednici su prisustvovali: Dragan Samardžić, direktor Vaterpolo kluba „Primorac" iz Kotora, Dejan Adžić, direktor bazena „Nikša Bućin“, Antun Milošević, predśednik Upravnog odbora Vaterpolo akademije „Cattaro“ iz Kotora, Ivo Magud, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, Đorđe Janković, savjetnik u Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora, Mirko Vičević, savjetnik za sport u Opštini Kotor, Vedran Milošević, sportski direktor Vaterpolo kluba „Primorac", Ivan Bulatović, član Upravnog odbora Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore, Olga Radulović, rukovoditeljka stručnog tima Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore, koja prati rekonstrukciju bazena u Nikšiću, Igor Vušurović, v.d. direktora Uprave za mlade i sport Crne Gore, kao i Smiljana Prelević, sekretarka u Ministarstvu nauke, prof. dr Vesna Maraš, predśednica Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost i predstavnici medija.

Tokom rasprave, ukazano je na loše stanje ovog sportskog objekta, koji je iznjedrio svjetske šampione u najtrofejnijem crnogorskom sportu, kao i potrebu da se utvrde prioritetni zadaci  i ubrza početak radova na rekonstrukciji bazena. Odbor je dobio informaciju da će u toku ovog mjeseca biti raspisan tender za izbor izvođača radova, takođe je raspravljano i o predviđenim finansijskim sredstvima i mogućnosti odvijanja radova na rekonstrukciji bazena, u više faza.

Predśednica Odbora mr Branka Tanasijević je istakla da će Odbor iskoristiti svoju poslovničku funkciju i uključiti se u praćenje realizacije rekonstrukcionih radova, kao i da će za tri mjeseca, ponovo, održati śednicu na bazenu „Nikša Bućin“. Takođe je zahvalila domaćinu na gostoprimstvu i poručila da se uvjek udruženom energijom može ostvariti dobar rezultat.

Druga tačka dnevnog reda je održana u prostorijama Fakulteta za pomorstvo, u prisustvu prof. dr Sanje Vlahović, ministarke nauke u Vladi Crne Gore, prof. dr Vesne Maraš, predśednice Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost, Smiljane Prelević, sekretarke Ministarstva nauke i dekana Fakulteta prof. dr Danila Nikolića, sa saradnicima.

Članovi Odbora su upoznati sa organizacijom Fakulteta i mogućnostima koje se pružaju studentima, naročito, kada je u pitanju praktična nastava, kao i činjenicom da je Fakultet orjentisan na naučno-istraživački okvir.

Ministarka Vlahović je istakla da je Fakultet za pomorstvo u Kotoru naučno-istraživačka institucija koja se kompetentno nosi sa izazovima na međunarodnom tržištu rada.

Dekan Fakulteta prof. dr Danilo Nikolić je upoznao članove Odbora sa činjenicom da je Fakultet kroz učešće u više međunarodnih projekata uspio da nabavi vrijednu opremu, kao što su brodski simulatori, kao i da je, kroz učešće u projektima, pružena prilika studentima i nastavnom kadru da steknu znanja konkurentna unutar evropskog naučno-istraživačkog okvira.

Nakon Fakulteta za pomorstvo, Odbor je treću tačku śednice održao u Institutu za biologiju mora, gdje je direktor Instituta dr Mirko Đurović, sa saradnicima, u prisustvu ministarke nauke prof. dr Sanje Vlahović i sekretarke Ministarstva Smiljane Prelević, članove Odbora upoznao sa brojnim kapacitetima Instituta. Članovi Odbora su upoznati sa činjenicom da zgrada, u kojoj je Institut smješten, spada u spomenike kulture, s tim što je rekonstruisana i adaptirana za potrebe rada Instituta. Pored toga, Institut se može pohvaliti i prestižnim kadrovskim kapacitetom, s obzirom na činjenicu da ima radno angažovanih 12 doktora nauka i osam doktoranata, dok je prosječna starost zaposlenih 35,6 godina. Naglašeno je da je, od osnivanja, Institut realizovao preko 120 projekata. Iz tog razloga je nazvan svjetionikom naučne misli na Univerzitetu Crne Gore. Takođe, Institut je partner u prvom Centru izvrsnosti u bioinformatici u Crnoj Gori (BIO-ICT Centar), koji predstavlja trogodišnji program istraživanja koji finansira Ministarstvo nauke, kroz sredstva kredita Svjetske banke (INVO projekat).

Članovi Odbora su upoznati da se, trenutno, na Institutu radi na nekoliko inovativnih proizvoda koji bi bili interesantni za komercijalizaciju i koji bi predstavljali sponu između nauke i privrede.

Na kraju, ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović je istakla da su Fakultet za pomorstvo i Institut za biologiju mora u Kotoru, dvije uspješne naučno-istraživačke institucije koje su, već, dio evropskog istraživačkog prostora i institucije koje su ponos Univerziteta Crne Gore.

Predśednica Odbora je predložila da ove dvije jedinice Univerziteta Crne Gore svoj rad predstave na nekoj od budućih śednica Odbora, u Skupštini Crne Gore i zahvalila domaćinima i Ministarstvu nauke za organizaciju radne pośete.