Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 23. jul 2013. 09:35

Seminar o rodnoj ravnopravnosti za poslanike/ce Skupštine Crne Gore

Odbor za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori - Odjeljenjem za demokratizaciju, organizovao je dvodnevni seminar o rodnoj ravnopravnosti za poslanike/ce Skupštine Crne Gore. Seminar je održan 19. i 20. jula 2013. godine, u hotelu “Princess” u Baru.

Uvodničari na seminaru o rodnoj ravnopravnosti za poslanike/ce Skupštine Crne Gore bili su predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak i zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Waldemar Figaj.

Dvodnevni seminar organizovan je u cilju većeg uvažavanja rodnog aspekta kroz rad Parlamenta.

Predavačice na seminaru bile su ekspertkinje OSCE/ODHIR-a Andreea Vesa i Kristin van der Leest.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Waldemar Figaj,saopštio je da je rodna ravnopravnost u Parlamentu značajna iz mnogih razloga, ne samo sa aspekta zaštite ljudskih – ženskih prava, već i zato što političke partije utiču na nivo učešća žena u politici u svojstvu  članova i kandidata, čime se direktno doprinosi reprezentativnijim političkim procesima.

Seminar se odvijao u okviru panela na teme: Uvod u rodnu ravnopravnost: Terminologija, Zašto je rodna ravnopravnost važna za Parlament, Žene, mir i bezbjednost, Političko učešće žena, Parlamentarni mehanizmi za rodnu ravnopravnost i Osnaživanje među-partijske saradnje na polju rodne ravnopravnosti.

U radu seminara učestvovali su članovi/ice: Odbora za rodnu ravnopravnost Ljerka Dragičević, dr Ljiljana Đurašković, doc.dr Branka Bošnjak, Zdenka Popović, Goran Tuponja i Jovan Martinović, Odbora za bezbjednost i odbranu Luiđ Ljubo Škrelja, Vasilije Lalošević i Zoran Miljanić, Administrativnog odbora Marta Šćepanović i Emilo Labudović, Odbora za antikorupciju Fatmir Gjeka, Odbora za evropske integracije Veljko Vasiljević, Odbora za međunarodne odnose i iseljenike dr Miodrag Vuković, saradnica u Odjeljenju za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Branka Vlahović, predstavnica Odjeljenja za rodnu ravnopravnost i borbu protiv nasilja nad ženama u Savjetu Evrope Raluca Popa.