Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 29. oktobar 2013. 11:05

Predstavnik/ca Odbora za rodnu ravnopravnost u Beogradu

Učešće predstavnika Skupštine Crne Gore na prvom regionalnom sastanku parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Zamjenik predśednice Odbora za rodnu ravnopravnost Goran Tuponja  i članica Odbora Žana Filipović učestvuju u radu Prvog regionalnog sastanka  parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, koji se u organizaciji Narodne Skupštine Republike Srbije održava u Beogradu 29. i 30. oktobra 2013. godine.

Cilj sastanka koji se realizuje uz pomoć Misije OEBS-a, je razmjena mišljenja i iskustava o ulozi parlamentarnih tijela u zaštiti ljudskih prava, prava nacionalnih manjina i ravnopravnosti polova. Namjera je da se utvrde ciljevi i pravci dalje međuparlamentarne saradnje.

Na skupu će, pored ostalog, biti riječi o ulozi parlamentarnih radnih tijela u unaprjeđenju rodne ravnopravnosti i jačanju političkog učešća žena, kao i primjerima dobre prakse i najvećim izazovima u toj oblasti, sa posebnim akcentom na modalitete ostvarenja ciljeva, kroz ratifikaciju međunarodnih standarda i obezbjeđenje njihove implementacije na nacionalnom nivou, podršku i saradnju sa relevantnim institucijama i aktivno učešće, saradnju i interakciju između parlamentarnih tijela i predstavnika civilnog društva.

Skup će otvoriti, kako je planirano, predśednik Narodne skupštine Republike Srbije, Nebojša Stefanović, a u uvodnom dijelu govoriće: predśedavajuća Potkomiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta, Barbara Lochbihler, član Potkomiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta Laszlo Tokes, zamjenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Paula Thiede i izvestiteljka Generalnog komiteta za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Gordana Čomić.