Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 01. novembar 2013. 18:40

Zamjenik predśednice Odbora za rodnu ravnopravnost i članica Odbora na Regionalnom sastanku u Beogradu

Na Prvom regionalnom sastanku parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova razmotrene uloge parlamentarnih radnih tijela u unapređenju rodne ravnopravnosti i jačanju političkog učešća žena

Zamjenik predśednice Odbora za rodnu ravnopravnost Goran Tuponja i članica Odbora Žana Filipović učestvali su u radu Prvog regionalnog sastanka parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, koji se u organizaciji Narodne Skupštine Republike Srbije, a uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, održao u Beogradu 29. i 30. oktobra 2013. godine.

Učesnici sastanka razmotrili su uloge parlamentarnih radnih tijela u unapređenju rodne ravnopravnosti i jačanju političkog učešća žena čiji je cilj da se utvrde ciljevi i pravci dalje međuparlamentarne saradnje.

Na sastanku je konstatovano da je neophodno raditi na daljem povećanju učešća žena u parlamentima radi dobijanja kritične mase neophodne za sprovođenje konkretnih promjena i unaprijeđivanju rodne ravnopravnosti. Istaknuta je potreba za efikasno sprovođenje svih ratifikovanih međunarodnih konvencija i domaćeg zakonodavstva. Posebno je ukazano na problem nasilja nad ženama i težnju ka dostizanju nulte tolerancije na nasilje, i s tim u vezi potrebu jače uloge parlamenata u implementacijiKonvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Naglašena je potreba većeg uključivanja parlamentarnih tijela u praćenju sprovođenja Rezolucije 1325 SB UN. Takođe, istaknuta je potreba za uvođenje rodnog budžetiranja u cilju kreiranja zvaničnih politika koje treba da imaju za rezultat ekonomsko osnaživanje žena.

Učesnici Prvog regionalnog sastanka bili su predstavnici parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije.

Na skupu su govorili predśednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović, predśedavajuća Potkomiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta, Barbara Lochbihler, član Potkomiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta Laszlo Tokes, zamjenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Paula Thiede i izvestiteljka Generalnog komiteta za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Gordana Čomić.