Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 18. novembar 2013. 15:19

Održana osamnaesta śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Konsultativno saslušanje o temi »Ženski likovi u Njegoševom djelu«

Na osamnaestoj śednici Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, održano je konsultativno saslušanje prof. Božene Jelušić i istoričarke umjetnosti Lljiljane Zeković, o temi »Ženski likovi u Njegoševom djelu«. Konsultativno saslušanje je organizovano povodom obilježavanja 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Profesorka Božena Jelušić je govorila o suberzivnosti ženskih likova u “Gorskom vijencu”, odnosno, o junakinjama tog djela kao “okidačima” zbivanja i suberzivnoj kritici normi crnogorske patrijarhalne zajednice. Ona je naglasila da je tumačenje žena u Njegoševom djelu primjer volje za moć patrijarhalnog muškarca i namjere da je očuva.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković je istakla da su ženski likovi opisani u Njegoševim djelima našli svoje mjesto u umjetnosti XX i XXI vijeka, U klasičnim medijima:slici,crtežu i skulpturi, prvenstveno kod umjetnika kojima je Njegoš predstavljao duhovno nadahnuće i uticao na formiranje njihovog etničkog i etičkog identiteta. Ma gdje živjeli i stvarali, oni su sa sobom nosili idiome herojske i epske tradicije crnogorskog zavičaja, koje su najčešće identifikovali sa Njegošem i njegovim djelom.

Śednici su pored članova/ica Obora prisustvovali/e: poslanik Vasilije Lalošević, šefica Sekcije za demokratizaciju u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori Lia Magnaguagno, koordinatroke za poslove rodne ravnopravnosti u Misiji OEBS-a i UNDP-a u Crnoj Gori, predstavnica Fondacije Konrad Adenauer, izvršna direktorica Centra za monitorig, Centra za građansko obrazovanje, prof. Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici, koordinatorke za rodnu ravnopravnost ministarstava, Centra za stručno obrazovanje   i zaposleni/e u Službi Skupštine Crne Gore.