Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 21. februar 2014. 13:55

Održana 27. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore

Predstavljena studija - Položaj žena u oružanim snagama država Zapadnog Balkana

Na danas održanoj 27. śednici Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, predstavljena je studija Položaj žena u oružanim snagama država Zapadnog Balkana. Uvodno izlaganje imali su: predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, ministarka odbrane dr Milica Pejanović Đurišić, stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori Rastislav Vrbensky, vojni ataše Ambasade Kraljevine Norveške pukovnik Esben Aass, šef kancelarije UNDP/SEEAC dr Ivan Zeržhanovski. Studiju je predstavila samostalna savjetnica u Direkciji za upravljanje ljudskim resursima Ministarstva odbrane Radmila Đakonović.

Ministarstvo odbrane Crne Gore je, zajedno sa Ministarstvom odbrane BiH, Ministarstvom odbrane Republike Makedonije i Ministarstvom odbrane Republike Srbije, podržalo regionalni projekat u oblasti rodne ravnopravnosti na temu: “Jačanje regionalne saradnje na planu integracije rodne perspektive u reformi sektora bezbjednosti u zemljama zapadnog Balkana“, kojeg implementira UNDP/SEESAC.

Cilj projekta je da se pitanja rodne ravnopravnosti integrišu u procese reforme sektora bezbjednosti, posebno sektora odbrane, čime će se doprinijeti povećanoj efikasnosti u sektoru bezbjednosti na Zapadnom Balkanu. Projekat je razvijen u skladu sa principima Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN o ženama, miru i bezbjednosti, koja se zalaže za puno i ravnopravno učešće žena i integrisanje rodne perspektive u sve mirnodopske i bezbjednosne inicijative, uključujući i reformu sektora bezbjednosti. Projekat treba da doprinese naporima zemalja regiona da poboljšaju prisustvo žena u vojnoj profesiji i da povećaju, odnosno zadrže postojeće žensko vojno osoblje u odbrambenom sistemu i razviju u skladu sa principima Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN o ženama, miru i bezbjednosti, koja se zalaže za puno i ravnopravno učešće žena i integrisanje rodne perspektive u sve mirnodopske i bezbjednosne inicijative, uključujući i reformu sektora bezbjednosti.

Studija o položaju žena u oružanim snagama zemalja Zapadnog Balkana predstavlja rezultat zajedničkog rada ministarstava odbrane u regionu i jedinstven je primjer regionalne saradnje te vrste. Ona sadrži uporedive podatke o zastupljenosti žena u oružanim snagama na Zapadnom Balkanu, politike i prakse ministarstava odbrane i oružanih snaga u oblasti privlačenja i zapošljavanja žena, razvoja karijere, obrazovanja i obuke, podatke o učešću žena u mirovnim misijama, politike i prakse u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti u oružanim snagama, kao i konkretne primjere dobrih praksi koje se sprovode u ministarstvima odbrane na Zapadnom Balkanu. Studija je u funkciji sprovođenja mjera iz Nacionalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti za period 2013-2017, odnosno Programa sprovođenja za period 2013-2014.godine i korespondira sa obavezama Ministarstva odbrane u vezi sa evroatlanskim integracijama Crne Gore.

Śednici su prisustvovali: članovi Odbora za bezbjednost i odbranu – Borislav Banović, Suljo Mustafić, Obrad Mišo Stanišić i Luiđ Škrelja, predstavnici/e – Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore, Delegacije EU, UNDP/SEEAC, UNDP-a u Crnoj Gori, OEBS-a, nevladinih organizacija i koordinatori/ke za aktivnosti rodne ravnopravnosti u ministarstvima.