Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 07. mart 2014. 14:22

Održano treće zasijedanje „Ženskog parlamenat“

Na pitanja učesnica odgovarali predstavnici/ce Vlade Crne Gore.

 

Potpredśednik Skupštine Crne Gore Željko Šturanović otvorio je danas treće zasijedanje „Ženskog parlamenta“, na kome su članovi/ice Vlade Crne Gore odgovarali na pitanja učesnica, predstavnica ženskih grupa parlamentarnih partija, kao i predstavnica civilnog društva.
Otvarajući śednicu Ženskog parlamenta potpredśednik Skupštine Crne Gore Željko Šturanović istakao je da Crna Gora, opredjeljujući se za put evropskih i evroatlantskih integracija, kao okvir za ukupni demokratski i ekonomski razvoj zemlje, preduzima neophodne mjere kako bi se postigla ravnopravnost žena i muškaraca u društvu i time ostvario politički, ekonomski, socijalni i kulturni razvoj.
On je naglasio da će Skupština Crne Gore pružati podršku Odboru za rodnu ravnopravnost, kao i drugim nadležnim radnim tijelima, i posvetiti posebnu pažnju nadzoru nad aktivnostima organa i institucija iz oblasti rodne ravnopravnosti.
Potpredsjednik Šturanović je poručio da treba da pokažemo civilizacijsku zrelost time što će nepoštovanje apsolutne slobode ljudskih prava,  a posebno ženskih ljudskih prava, biti samo na nivou izuzetka i incidenta koje ćemo mnogo lakše rješavati.
Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, u uvodnom izlaganju, između ostalog je kazala da je u Crnoj Gori u proteklom periodu dosta urađeno na zaokruživanju zakonodavnog okvira koji garantuje jednake šanse i mogućnosti za oba pola. Međutim, u praksi se još uvijek srijećemo sa tradicionalnim shvatanjem pozicije i uloge žene u porodici i društvu.
Ona je ocijenila da su u godini iza nas sprovedene značajne aktivnosti na polju suzbijanja nasilja nad ženama, osnaživanja učešća žena u javnom i političkom životu, osnaživanja mehanizama na lokalnom nivou, podsticanja ženskog preduzetništva, iniciranja aktivnosti u cilju unaprijeđenja položaja žena sa sela, unaprjeđenja položaja žena iz romske i egipćanske populacije, kao i osnaživanja učešća muškaraca u porodičnim obavezama, zaključujući da se mora juš puno raditi na adekvatnoj primjeni usvojenih zakonskih formi.
Predstavnici/ice Vlade Crne Gore odgovorili su na 22 pitanja predstavnica ženskih grupa parlamentarnih partija, kao i predstavnica civilnog društva.
„Ženski parlament“ organizovao je Odbor za rodnu ravnopravnost, povodom 8.marta, Međunarodnog dana žena, sa ciljem promocije ženskih ljudskih prava u Crnoj Gori. Sjednici su prisustvovali predstavnici/ce diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i lokalne samouprave.
Prije početka zasijedanja, predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, otvorila je izložbu likovih radova đece sa intelektualnim smetnjama  “Put ljubavi”.