Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 21. mart 2014. 15:41

Odbor za rodnu ravnopravnost održao śednicu na kojoj su prezentovani rezultati „Drugog istraživanja o poznavanju i primjeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti“

Drugo istraživanje o poznavanju i primjeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti sprovedeno je u 68 institucija i parlamentarnih partija u Crnoj Gori, u drugoj polovini 2013.godine.

Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore je, danas na śednici, organizovao prezentaciju rezultata “Drugog istraživanja o poznavanju i primjeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti u institucijama Crne Gore”

Istraživanje je realizovano uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Autorke publikacije u kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja su: Milka Puzigaća, direktorica SCAN Agencije za istraživanje i razvoj iz Novog Sada, prof.dr Marijana Pajvančić, dekanica Fakulteta za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu, mr Milana Čabarkapa saradnica u nastavi na Fakultetu pravnih nauka UDG i Slavica Bajić, pomoćnica sekretara Sekretarijata za zakonodavstvo.

Današnju prezentaciju otvorila je predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Nada Drobnjak koja je istakla značaj ovog projekta koji je sproveden u 68 institucija i parlamentarnih partija u Crnoj Gori, u drugoj polovini 2013. godine. Važno je istaći da je istraživanje inicirano u Odboru za rodnu ravnopravnost što, u parlamentarnom sistemu vlasti, jača kontrolnu ulogu najšireg predstavništva građana i građanki, kao i ulogu koju Odbor ima u tom procesu, prema izvršnoj vlasti čiji osnovni zadatak je vezan za primjenu zakona.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Waldamar Figaj saopštio je da je istraživanje veoma značajno jer doprinosi ostvarivanju većeg nivoa ravnopravnosti u Crnoj Gori i predstavlja značajan i djelotvoran način kojim Odbor za rodnu ravnopravnost obavlja svoju nadzornu ulogu, to jeste istraživanje postavlja izuzetno značajnu osnovu za unapređenje nadzorne uloge Skupštine.

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović, istakao je značaj istaživanja i saopštio da tema rodne ravnopravnosti dobija sve više na značaju, što potvrđuje i ovo istraživanje. Naglasio je da samo  promjena svijesti zaposlenih u državnim organima, kao i svijesti svih građana može doprinjeti da se zakoni implementiraju na kvalitetan način, što će za rezultat imati da i podaci dobijeni sprovođenjem istraživanja o primjeni zakona budu bolji.

Rezultati istraživanja koje su predstavile autorke prof.dr Milka Puzigaća, mr Milana Čabarkapa i Marijana Pajvančić, između ostalog, pokazuju da od svih dokumenata u kojima je država uredila pitanja rodne ravnopravnosti, najprepoznatljiviji je Zakon o rodnoj ravnopravnosti (53 odsto), ali od ukupnog broja učesnika u istraživanju  41% nijesu mogli da navedu ni jedno postupanje koje Zakon  smatra diskriminacijom, što je za 8% manje nego 2010.godine. Većini učesnika u istraživanju (79 odsto) danas je poznato da se po Zakonu upotreba riječi u  muškom rodu, kao generički neutralna forma za muški i ženski rod, smatra diskriminacijom. To je za 18 odsto više nego što su znali prije tri godine.