Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 08. april 2014. 15:00

Održana 29. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Povod - obilježavanje Svjetskog dana Roma

Odbor za rodnu ravnopravnost  tradicionalno je obilježio Svjetski dan Roma, održavanjem tematske śednice „Romkinje o ugovorenim brakovima“.

Śednicu je otvorila predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak i ukazala na probleme  koji opterećuju romsku zajednicu, prvenstveno  nezaposlenost, siromaštvo, stambene probleme, potrebu da se mladim generacijama osigura obrazovanje, kao i na specifične oblike nasilja u porodici, u koje spada i rana udaja. Ona je istakla da se posljednjih godina povećava broj obrazovanih i uspješnih Romkinja i Roma, koji daju značajni doprinos demokratskoj i multikulturnoj Crnoj Gori i zaključila da su potrebni zajednički napori romske i egipćanske zajednice i cijelog crnogorskog društva u punoj integraciji Roma i Egipćana, kao i poboljšanju njihovih životnih i radnih uslova.

Prisutne je pozdravila i projektna koordinatorka u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država Sunshine Ison.

Članovi/ce NVO „Centar za romske inicijative“ izveli su predstavu pod nazivom „Nametnuta sudbina“, koja je realizovana uz podršku ambasade SAD u Crnoj Gori. Predstava govori o problemu ugovorenih brakova i problemu rane udaje Romkinja. Prisutni su imali mogućnost da komentarišu predstavu i ponude rješenje za prikazane probleme.

U okviru śednice, članice udruženja DORRA – Domaća radinost Romkinja, predstavile su kolekciju nakita, nastalu u saradnji sa mentorkom Slobodankom Martinović, kao rezultat projekta ekonomskog osnaživanja Romkinja i pomoć u integraciji i samozapošljavanju RE populacija i drugih interno raseljenih lica, koja žive na području Konika - Podgorica.

Sastanku su, pored članova/ica Odbora, prisustvovali zainteresovani poslanici/e Azra Jasavić, Rifat Rastoder, Milorad Vuletić, mr Dritan Abazović, Emilo Labudović i Veljko Zarubica, predstavnici/e pojedinih ministarstava i institucija, međunarodnih organizacija, kao i predstavnici/e nevladinih organizacija koje se bave pitanjima položaja žena romske populacije u Crnoj Gori.