Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 30. jun 2014. 12:16

Održana 31. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Članovi i članice Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, danas su jednoglasno najoštrije osudili objavljivanje članaka i fotografija koje imaju za cilj diskreditaciju i omalovažavanje žena, odnosno omalovažavanje čovjeka kao ljudskog bića.

Neprimjereno je da se na ovakav način, kršeći ustavna prava, medijski napadne jedna žena. To, između ostalog, pokazuje da su žene, još uvijek, samo deklarativno ravnopravne sa muškarcima. Takođe, osudili su izjavu koja promoviše nasilje, a koja kao žrtve prepoznaje žene i đecu.

Država mora voditi politiku jednakih mogućnosti, stvarati ambijent u kome neće opstajati stereotipi, ali i kažnjavati ponašanje zasnovano na stereotipima.

Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, predlaže da se preispita ranije usvojena zakonska odredba o ukidanju klevete kao krivičnog djela.

U okviru dnevnog reda, Odbor je razmotrio i nakon rasprave jednoglasno podržao Izvještaj o sprovođenju Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti (2013-2017) za 2013. godinu. U okviru tačke tekuća pitanja, Odbor je informisan o planiranim aktivnostima i aktivnostima realizovanim između śednica.