Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 11. jul 2014. 14:50

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost učestvovala na Preglednoj konferenciji OEBS-a održanoj u Beču

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, učestvovala je u radu Pregledne konferencije OEBS-a o implementaciji obaveza koje se odnose na rodnu ravnopravnost, koja je održana 10. i 11. jula 2014. godine, u Beču.

Konferenciju, koja je održana na desetu godišnjicu usvajanja Akcionog plana za unaprjeđenje ravnopravnosti polova, organizovao je OEBS u saradnji sa Sekretarijatom i Kancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Na Konferenciji su razmatrane sljedeće teme: rodna perspektiva u upravljanju krizama, rodna perspektiva u ekonomskom osnaživanju, učešće žena u politici i javnom životu, sprječavanje nasilja nad ženama i jačanje institucionalnih mehanizama za orodnjavanje politika.

Na otvaranju Konferencije učesnicima/ama su se obratili/e: švajcarski specijalni predstavnik za globalni održivi razvoj ambasador Michael Gerber, generalni sekretar OEBS-a ambasador Lamberto Zannier, direktor ODIHR-a Michael Georg Link, stalna predstavnica Hrvatske u OEBS-u i članica Komiteta CEDAW-a ambasadorka Dubravka Šimonović i finski ministar međunarodnog razvoja Pekka Haavisto.

Učesnici/e Konferencije, između ostalog, su istakli da je od usvajanja Akcionog plana 2004. godine, ostvaren značajan napredak u postizanju rodne ravnopravnosti, ali i da su potrebne nove inicijative u oblastima u kojima napredak još uvijek nedostaje.

Konferencija, koja je okupila predstavnike državnih institucija, civilnog društva i univerziteta, održana je radi razmatranja dosadašnjeg napretka u implementaciji obaveza koje se odnose na rodnu ravnopravnost.