Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 01. oktobar 2014. 12:33

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak učestvovala na regionalnoj radionici u Skoplju

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, učestvovala je na regionalnoj radionici posvećenoj eleminaciji i borbi protiv nasilja u porodici i svih oblika nasilja nad ženama i đevojčicama, koja je održana 30. septembra i 1. oktobra u Skoplju.

Radionica je imala dva osnovna cilja: podizanje svijesti i znanja o Konvenciji Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici i pružanje podrške nevladinim organizacijama koje se zalažu za potvrđivanje ove konvencije.

Radionica je održana u organizaciji UN Women, Kancelarije UNDP-a u Skoplju i Nacionalnog saveza za rodnu ravnopravnost Makedonije, u okviru regionalnog projekta „Koordinirani napori – ka novim evropskim standardima u zaštiti žena od rodnog zasnovanog nasilja“, koji je podržan od Evropske unije.

Tokom dvodnevnog rada predstavljena su iskustva: Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Turske.

U okviru prvog panela na temu „Od potpisa do potvrđivanja – regionalna iskustva u procesu potvrđivanja Konvencije“, o iskustvima Crne Gore govorila predśednica Odbora Nada Drobnjak.

Konvencija Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) je prvi pravno obavezujući međunarodni instrument u Evropi u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici i najdalekosežniji međunarodni ugovor koji se bavi ovim oblikom kršenja ljudskih prava.