Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 21. novembar 2014. 15:07

Održana 38. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Tema - Umrežavanje žena u političkim partijama/politici

Odbor za rodnu ravnopravnost, održao je danas 38. śednicu na temu „Umrežavanje žena u političkim partijama/politici“, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, OEBS/ODIHR, UNDP u Crnoj Gori i NVO „SPES“.

Održavanjem ove śednice Odbor je ralizovao obavezu utvrđenu Akcionim planom za Poglavlje 23. pravosuđe i temeljna prava.

Prezentovana su iskustva ženskih parlamentarnih mreža u Srbiji i Makedoniji i  Komparativna studija radnih tijela parlamentarki u državama članicama OEBS-a. Studija ima za cilj da pomogne poslanicama u jačanju njihove uloge u parlamentima, kroz mehanizme, kao što su radna tijela i promovisanje boljeg razumijevanja važnosti i rada ovih tijela.

Komparativnu studiju predstavila je Lana Ackar, savjetnica za rodnu ravnopravnost OEBS/ ODIHR-a. O iskustvima, izazovima, izgradnji konsenzusa u ženskim parlamentarnim grupama i potencijalnim  teškoćama u radu ženskih parlamentarnih mreža u Srbiji i Makedoniji govorile su Marija Obradović, poslanica/članica Ženske parlamentarne mreže u Skupštini Srbije i Tanja Tomić, bivša predśednica Ženskog parlamentarnog kluba Skupštine Makedonije.

Śednici su prisustvovale: Lia Magnaguagno, šefica Odjeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Ana Milutinović, savjetnica u Odjeljenju za demokratizaciju Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Sonja Nikčević, predśednica SO Nikšić, Nadežda Kotlica, predśednica SO Šavnik, odbornice iz pojedinih skupština opština u Crnoj Gori, doc.dr Olivera Komar, predstavnica NVO „SPES“, predstavnica Odjeljenja za rodnu ravnopravnost i trenerice političkih partija.