Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 14. februar 2015. 14:35

Muška liga protiv nasilja nad ženama

Odbor za rodnu ravnopravnost Skuštine Crne Gore i NVO NOVA Centar za feminističku kulturu, uz partnere iz medija, sprovode kampanju “Muška liga protiv nasilja nad ženama“.

Odbor za rodnu ravnopravnost Skuštine Crne Gore i NVO NOVA Centar za feminističku kulturu, uz partnere iz medija, sprovode kampanju “MUŠKA LIGA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA“.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, jedna od tri žene za vrijeme svog života biva pretučena, silovana ili psihički zlostavljana. Ova statistika dovodi do poražavajućeg saznanja da je preko milijardu žena na svijetu svakodnevno izloženo psihičkom ili fizičkom nasilju. Prema podacima Svjetske banke, žene u dobi od 15 do 44 godina više su u opasnosti od silovanja i porodičnog nasilja nego od raka, saobraćajnih nesreća, rata.

Da bi se situacija promijenila potrebne su promjene u pristupu problemu, promjene u svijesti, hrabrije, odlučnije i kreativnije akcije koje mogu obezbijediti smanjenje, odnosno prestanak nasilja nad ženama.

Muškarci, kao lideri, donosioci odluka, očevi, prijatelji, imaju značajnu ulogu u borbi protiv nasilja nad ženama i svojim angažovanjem ukazuju da ovaj problem ne dotiče samo žene, već čitavo društvo. Oni su pozitivni primjeri ponašanja drugim muškarcima i dječacima.

Crnogorsku kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ 2008. godine, podržali su sportski radnici g-din Petar Porobić i g-din Igor Kolaković, kao i Vaterpolo-plivački savez Crne Gore, Košarkaški savez Crne Gore i Fudbalski savez Crne Gore. Ova kampanja pozivala je muškarce da se uključe u rješavanje problema tako što će učiti buduće generacije da nasilje nije pravi put uz poruku „ Biti snažan ne znači biti nasilnik".   

U okviru kampanje 2012. godine, koju su organizovali UN sistem u Crnoj Gori, Delegacija Evropske Unije, Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju, Misija u Crnoj Gori,Ministarstvo pravde i ljudskih prava i Odbor za rodnu ravnopravnost skupštine Crne Gore, inicirano osnivanje Lige izuzetnih muškaraca kao pomoćnog mehanizama za podršku naporima na smanjivanju nasilja u porodici, dok su 19 učenika Gimnazije "Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrada, tokom kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" 2014.godine, snimili video poruku: „Ja sam pravi muškarac jer nikada neću udariti ženu“ i postavili je na Facebook.

No, kako na Balkanu, pa i kod nas, model ponašanja muškaraca je takav da muškarci treba da pokažu da su jaki neophodno je podsjećati ih da pravi muškarac nije nasilnik, ne boji se glasno iskazati stav, uzor je drugima, tolerantan je, poštuje žene i zalaže se za rodnu ravnopravnost.

„Muška liga protiv nasilja nad ženama“ je kampanja čiji je osnovni cilj veće i angažovanije uključivanje muškaraca u borbu protiv nasilja nad ženama. Ovom kampanjom se muškarcima u Crnoj Gori želi poslati jasna poruka da nasilje nad ženama nije „ženska stvar“; da muškarci imaju važnu ulogu u suzbijanju nasilja nad ženama; da se modeli muškosti koji podrazumijevaju nasilništvo ne mogu tolerisati i da je javno zalaganje uticajnih muškaraca za prestanak nasilja i korištenje instrumenata koji za to postoje važan činilac u toj borbi. 

Osnovne elemente kampanje čini produkcija i emitovanje pet video poruka na kojima muškarci iz različitih sfera javnog života Nikola Janović, dr Vladimir Dobričanin, Vladimir Maraš, Danilo Marunović i Petar Komnenić  upućuju javnosti, a prije svega drugim muškarcima, jasne poruke o neophodnosti većeg i posvećenijeg  uključivanja muškaraca u borbu protiv nasilja nad ženama.

Kampanju realizuju Odbor za rodnu ravnopravnost Skuštine Crne Gore i NVO NOVA Centar za feminističku kulturu, uz podršku Američke ambasade u Podgorici.  Agencija za elektronske medije je pomogla u medijskoj realizaciji kampanje i tako sa TV stanicama:TVCG, TV VIJESTI, PRVA TV, TV 777, PINK M, TV ATLAS, RTV NIKŠIĆ, TV BUDVA, RTV PLJEVLJA, TV CORONA, TV SUN, koje su  prihvatile prijedlog da emituju spotove bez nadoknade, postala medijski partner u kampanji „Muška liga protiv nasilja“.

Već izvjesno vrijeme na globalnom nivou narasta svijest o tome da rodna ravnopravnost nije moguća ukoliko se ovaj politički cilj tretira kao isključivo “žensko pitanje”. Uključivanje muškaraca podstiče nadu i u uspješan ishod borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Akteri borbe protiv rodno zasnovanog nasilja sve više prepoznaju značaj uključivanja muškaraca dijeleći stanovište da nasilje nad ženama ne može prestati dok muškarci ne počnu javno da zagovaraju nenasilje i dok se javno ne suprotstave agresivnim modelima muškosti.

Osnivajući “Mrežu lidera u borbi protiv nasilja nad ženama”, generalni sekretar UN Ban Ki Mun je rekao: “Ovi muškarci će svojim glasovima ojačati sve glasniji globalni hor koji poziva na akciju. Pozivam muškarce i mladiće širom svijeta da nam se pridruže. Prekinimo ćutanje. Kada vidite nasilje nad ženama i djevojčicama, nemojte da sjedite. Djelujte. Svjedočite. Ujedinimo se kako bismo promijenili prakse i stavove koji održavaju nasilje. Nasilje nad ženama i djevojčicama neće biti prevladano sve dok mi muškarci ne odbijemo da ga tolerišemo”.

Globalnom horu koji poziva na akciju pridružuju se glasovi dr Vladimira Dobričanina,Vladimira Maraša, Danila Marunovića, Petra Komnenića i Nikole Janovića.

Video materijal kampanje su uradili: Nataša Nelević, inicijatorka kampanje i koautorka scenarija, Duško Miljanić, koautor scenarija i režije, Vjera Nikolić, autorka muzike, Danilo Papić, snimatelj, i Jovo Kljajić, saradnik na obradi zvuka.

POGLEDAJTE SPOT