Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 13. mart 2015. 12:20

Predśednica i članica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak i Jelisava Kalezić učestvovale u izvođenju dokumentarne drame „Sedam“

Dokumentarna drama „SEDAM“, izvedena je sinoć na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. „SEDAM“ je dokumentarna drama, prvi put izvedena 2007. godine. Ova dokumentarna drama zasnovana je na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena iz: Nigerije, Avganistana, Gvatemale, Rusije, Pakistana, Sjeverne Irske i Kambodže.

Priče su čitale ličnosti iz javnog života Crne Gore: Nada Drobnjak, predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, prof.dr Jelisava Kalezić, članica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, Maja Raičević, direktorka Centra za ženska prava, Tea Gorjanc-Prelević, direktorka Akcije za ljudska prava, Fatima Naza, aktivistkinja Centra za romske inicijative, Marija Vujović-Vukčević, super-model i Miroslav Minić, profesor crnogorskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Petar I Petrović Njegoš“ u Danilovgradu.

Svi oni su svojim učešćem u projektu „SEDAM“ dali podršku osnovnoj ideji – da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i da se ono mora smatrati političkim pitanjem.

Predstavu je režirao  Danilo Marunović.

SEDAM je jedinstven način za podizanje svijesti o globalnom i neprolaznom pitanju prava žena.

Nagrađivana švedska scenaristkinja, glumica i producentkinja Hedda Krausz Sjögren, 2008. godine započela je inovativan koncept produkcije-turneje predstave „SEDAM“ u Švedskoj, koji je kasnije preuzeo i Švedski nacionalni putujući teatar.

Predstava „SEDAM“ do sada je izvedena u 28 država svijeta i vidjelo je 30.000 ljudi u više od 30 zemalja. Govoreći njen tekst, na scenu je izašlo preko 600 javnih ličnosti, kako bi posudili glas ovim marginalizovanim ženama. Univerzalnost ove teme je ono što svaku pojedinačnu izvedbu čini jednako upečatljivom.