Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 08. april 2016. 15:00

Odbor za rodnu ravnopravnost, Centar za romske inicijative i IPA Sekcija Crne Gore obilježili Međunarodni dan Roma

Tema - Suzbijanje đečjih prisilnih, ugovorenih brakova u zajednici Roma i Egipćana

Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, u saradnji sa Centrom za romske inicijative, Nikšić i IPA Sekcijom Crne Gore, organizovao je Regionalnu konferenciju na temu „Suzbijanje đečjih, prisilnih, ugovorenih brakova u zajednici Roma i Egipćana“.

 Konferencija je održana danas u zgradi Skupštine Crne Gore.

Na otvaranju Konferencije govorili/e su: Nada Drobnjak, predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Fana Delija, izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative - Nikšić, Vojislav Dragović, predśednik Međunarodne policijske asocijacije - IPA Sekcija Crne Gore, Margaret Ann Uyehara, ambasadorka SAD-a u Podgorici, dr Suad Numanović, ministar za ljudska i manjinska prava, Zorica Kovačević, ministarka rada i socijalnog staranja, Jadranka Miličević, predstavnica CARE International-BiH i Sead Frljučkić, savjetnik direktora Uprave policije.

Predśednica Odbora Nada Drobnjak, u svom obraćanju, naglasila je da Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore,  nastoji da afirmiše politiku antidiskriminacije, kao i aktivnosti koje daju podsticaj unaprjeđenju ukupnog položaja romske i egipćanske zajednice, poštovanju ljudskih prava i sloboda i posebno sticanju uslova za bolji položaj i zaštitu đece i žena u romskoj i egipćanskoj populaciji. Između ostalog, saopštila je da prema podacima posljednjeg popisa stanovništva u Crnoj Gori živi 8.305 pripadnika romske i egipćanske zajednice i da statistika pokazuje da je prosječna starost Roma u Crnoj Gori 22 godine, a da tek jedna od stotinu osoba doživi 60 ili više godina. Ukazala je i na podatk da je svaka Romkinja između 15 i 19 godina već rađala. Polazeći od navedenog, predśednica Odbora Nada Drobnjak, naglasila je da i dalje treba ulagati napor na podizanju svijesti o zabrani prisilnih i đečjih brakova, jer ugovoreni brakovi predstavljaju nasilje i pokušavaju se opravdati činjenicom da su dio romske tradicije, kao i da NVO Centar za romske inicijative i druge nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjima već duže vrijeme ulažu napor da ovu pojavu učine vidljivomi i prekinu njeno višedecenijsko tolerisanje.

Izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative - Nikšić  Fana Delija, iskazala je očekivanje da će danas usvojeni zaključci doprinijeti sprječavanju ugovorenih brakova i da ne smijemo dozvoliti da ugovoreni brak bude jači od zakona.

Predśednik Međunarodne policijske asocijacije-IPA Sekcija Crna Gora Vojislav Dragović, istakao je kao značajne aktivnosti u formiranju Tima za podršku RE populaciji, edukaciju policijskih službenika, saradnju sa IPA Sekcijama iz regiona, sa kojima dijele iskustva u radu policije prema RE populaciji. Takođe, naglasio je da će IPA Sekcija Crne Gore u svom budućem radu ulagati napore i težiti da široj društvenoj zajednici, sa akcentom na ugrožene populacije, kroz uključivanje u programe za demokratizaciju društva, pruži saki vid podrške i razumijevanja.

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović, saopštio je da kada je u pitanju postizanje cilja eliminacije svih oblika diskriminacije nad ženama i đevojčicama romske i egipćanske populacije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava kontinuirano organizuje aktivnosti, naročito po pitanju podizanja svijesti opšte populacije o pojavi ranih i prisilnih brakova među ovom populacijom. Naglasio je da na temu ranih prisilnih brakova treba razgovarati otvoreno i sagledati najefikasnije načine za sprječavanje ove ne samo negativne, već i necivilizacijske pojave. Najveći broj Romkinja i Egipćanki samostalno ne bira bračnog partnera, već  o njihovom braku odlučuje otac ili rodbina. U brak stupaju veoma rano i većina tih brakova u romskoj zajednici nije zakonski sklopljena. Usljed tradicionalizma, đevojčice bivaju izložene najgrubljim oblicima kršenja osnovnih ljudskih prava, kao što su prisilni brakovi i kupovina i prodaja đevojčica.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, u svom obraćanju, istakla je da je Crna Gora, svih ovih godina radila na integraciji Roma i Egipćana, obezbjeđujući im: socijalnu inkluziju, zdravstvenu zaštitu, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, uključivanje u obrazovni sistem i druge pristupe prava, kako bi bili izjednačeni sa crnogorskim državljanima, kao i da su ogromna sredstva države i međunarodnih donatora izdvojena za poboljšanje uslova života ovih lica. Takođe, naglasila je da je mijenjanje tradicije jedan od najdugotrajnijih procesa, ali je isti moguć skoncentrisanim naporom društva i podizanjem nivoa svijesti romske i egipćanske zajednice u kojoj je ova pojava uobičajena. Jedna od mjera koje su neophodne jeste oštrija kaznena politika prema roditeljima koji istrajavaju na ovoj štetnoj tradiciji.

Tokom plenarnog rada govorili/e su: Slavica Vasić, NVO “Bibija”, Srbija,  Nadica Balog, NVO “Romsko srce”, Hrvatska, Fatima Naza, NVO “Centar za romske inicijative, Nikšić, Indira Bajramović, NVO “Bolja budućnost”, BiH, Shpresa Agushi, NVO“Mreža romskih, egipćanskih i aškalskih ženskih organizacija”, Kosovo, Ferdi Ismaili, NVO “Sonce”, Makedonija,  Zoja Tarlamišaj, NVO “Ruža” i Elvis Beriša, NVO “Koračajte sa nama”, kao i Sandra Vekić, IPA Sekcija Hrvatska, Slavko Milić, IPA Sekcija Crna Gora, Shaban Tasholli, IPA Sekcija Kosovo, Dane Trajkovski, IPA Sekcija Makedonija.

Konferenciji su prisustvovali: član/ice Odbora, predstavnici IPA Sekcije - Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Makedonija, predstavnici/ce nevladinog sektora iz Crne Gore, Srbije, BiH, Hrvatske, Kosova i Makedonije, kao i predstavnici/e ministarstava, pravosuđa, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, Ambasade SAD u Podgorici i međunarodnih organizacija.

Na kraju rada Konferencije usvojene su Preporuke za sve aktere – donosioce odluka, državne i lokalne institucije, organizacije civilnog društva, predstavnike međunarodne zajednice i donatora, jer je zajednički rad na suzbijanju ove pojave, te regionalna saradnja i razmjena iskustva od vitalnog značaja.

Konferencija je organizovana u okviru projekta „Regionalna saradnja u suzbijanju dječjih, prisilnih, ugovorenih brakova u zajednici Roma i Egipćana“, koju sprovodi Centar za romske inicijative, Nikšić u saradnji sa IPA Sekcijom Crne Gore, uz finansijsku podršku Ambasade SAD u Podgorici.

ZAKLJUČCI I PREPORUKE