Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 13. maj 2013. 12:36

Održana međunarodna konferencija „Ohridska inicijativa-jačanje 1325 zajednice u regionu“

Učestvovala predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost.

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, Nada Drobnjak učestvovala je na međunarodnoj konferenciji „Ohridska inicijativa-jačanje 1325 zajednice u regionu“, koja je 11. i 12. maja 2013. godine održana u Ohridu, u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, uz podršku UN WOMEN.

Dvodnevna konferencija održana je sa ciljem da se ojačaju zajednički napori zemalja Zapadnog Balkana u procesu implementacije Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 „Žene, mir i bezbjednost“, kroz dijalog i debatu učesnika/ca procesa i donosioca odluka iz regiona o najvažnijim aspektima u primjeni rezolucije, primjerima dobre prakse, ograničenjima i izazovima, pravcima saradnje i stvaranju zajedničkih kapaciteta i mehanizama. Rezultati i preporuke sa konferencije služiće kao osnova za nastavak dijaloga između vlada, civilnog sektora i međunarodnih organizacija u regionu, u cilju jačanja održivosti rodnih politika u sektoru bezbjednosti.

Na konferenciji su predstavljena i pojedinačna iskustva zemalja u procesu sprovođenja Rezolucije 1325 SB UN i uvođenja rodnih politika u reformu sektora bezbjednosti, uloga muškaraca u osnaživanju rodno ravnopravnih strategija i planova, mogući pravci regionalne saradnje koje bi ojačali postojeće institucije koje su zadužene za sprovođenje i nadzor rodne ravnopravnosti.

U okviru panela na kome se govorilo o primjeni Rezolucije 1325 SB UN u zemljama koje još uvijek nijesu usvojile akcioni plan za njenu primjenu predśednica Odbora Nada Drobnjak je predstavila iskustva Crne Gore.

U radu konferencije učestvovali su eksperti i ekspertkinje iz sedam zemalja Zapadnog Balkana.