Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 14. maj 2013. 13:12

Susret članova/ica Odbora za rodnu ravnopravnost i Odbora za bezbjednost i odbranu sa predstavnicima Globalne radne grupe za dijalog i medijaciju

Sastanak je organizovan sa ciljem potencijalne razmjene i učenja o Rezoluciji 1325 i njenoj primjeni u Crnoj Gori i regionu.

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak i članovi/ce: Jovan Martinović, mr Branka Tanasijević, Zdenka Popović, Draginja Vukasanović i Ljerka Dragičević i članovi Odbora za  bezbjednost i odbranu: Obrad Mišo Stanišić, Luiđ Ljubo Škrelja i Zoran Miljanić, sastali su se danas sa predstavnicima Globalne radne grupe za dijalog i medijaciju.

Članovi Globalne radne grupe za dijalog i medijaciju su iz različitih sektora, predstavnici su civilnog sektora, akademskog svijeta, međunarodnih mreža i imaju bogata iskustva učešća u mirovnim procesima, pregovorima, procesima dijaloga u zemljama i regionima iz kojih dolaze.

Sastanak je organizovan sa ciljem potencijalne razmjene i učenja o Rezoluciji 1325 i njenoj primjeni u Crnoj Gori, regionu, kao i sagledavanja bezbjednosnih prilika i izazova kako za Crnu Goru, tako i za region Zapadnog Balkana od strane članova/ica skupštinskih Odbora za rodnu ravnopravnost i Odbora za bezbjednost i odbranu.

Mreža Globalnog partnerstva za prevenciju oružanih sukoba - GPPAC okuplja petnaest regiona svijeta, u okviru četiri globalne radne grupe u cilju prevencije sukoba, i jačanju saradnje sa Ujedinjenim nacijama, regionalnim organizacijama i nacionalnim akterima, a sve u cilju promjena na lokalnom i globalnom nivou, mirnijeg i održivog društva.

Učesnici sastanka istakli su da je ravnopravnost žena i muškaraca dio korpusa ljudskih prava, te da predstavlja ključni element u reformskim procesima i podrazumijeva unaprjeđenje položaja žena u svim oblastima privatnog i javnog života.

Zaključeno je da uključivanje žena u političko odlučivanje i pitanje bezbjednosti može donijeti trajne promjene u društvu i da je stoga unaprjeđivanje rodne ravnopravnosti suštinski doprinos postizanju trajne stabilnosti i bezbjednosti u svijetu.