Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 04. jul 2014. 15:20

Održana prezentacija o specifičnostima austrijske građevinske regulative

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje održao je  danas sastanak, na kojem je magistar građevinskih nauka Vladimir Vlahović predstavio specifičnosti Zakona o izgradnji Republike Austrije, sa posebnim osvrtom na institut  „susjeda“, tj. na aktivnu zaštitu susjedskih svojinskih i nesvojinskih  prava u okviru postupka izdavanja građevinske dozvole.


Sastanku su prisustvovali zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Valdemar Figaj i savjetnice  u Ministarstva održivog razvoja i turizma Tatjana Vujošević i Dubravka Pešić.

Mr Vladimir Vlahović govorio je o pravnom sistemu Austrije u oblasti planiranja prostora i građevinarstva, nadležnosti federacije Austrije i austrijskih republika,  kao i o građevinskoj legislativi Beča. Posebno je ukazao na dobro riješene imovinsko-pravne odnose i  objasnio upravni postupak koji se može voditi u procesu planiranja i uređenja prostora i izgradnje objekata. Legislativa Republike Austrije omogućila je građanima da, kao susjedi parcele na kojoj se gradi, imaju uvid u sve faze i dokumente koji se odnose na konkretnu izgradnju. Građanin ima pravni lijek u svim fazama pribavljanja građevinske dozvole, a susjed može da argumentuje svoje zahtjeve za rušenje objekta, subjektivnim i javnim interesima i pravima.

Osvrćući se na postupak dobijanja građevinske i drugih dozvola u Crnoj Gori, gospodin Valdemar Figaj  je istakao da je taj postupak nužno unaprijediti. Naveo je dobru praksu mnogih evropskih zemalja, u kojima su procedure dobijanja dozvola veoma jednostavne, pri čemu se vodi računa o zaštiti prava susjeda. Interesovalo ga je da li je i u Crnoj Gori moguće više pažnje posvetiti susjedskim pravima.

Zamjenica predsjednika Odbora Jelisava Kalezić izrazila je nadu da se izmjenama pozitivnih propisa može poboljšati položaj susjeda, čime bi se dodatno demokratizovao proces dobijanja građevinskih i drugih dozvola u Crnoj Gori.