Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 25. februar 2016. 16:01

Nacrt nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine

Održana prezentacija

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje održao je  danas sastanak, na kojem je predstavljen Nacrt nacionalne strategije održivog razvoja do 2030.godine (NSOR). Vodeći stručnjak prof. dr Gordana Đurović i koordinator procesa i član stručnog tima za izradu ovog dokumenta mr Jelena Knežević, istakle su da osnovni princip NSOR do 2030. godine - proizvodnja dobara i pružanje usluga ključnih za unapređenje materijalnog, mentalnog i duhovnog blagostanja svih generacija, zahtijeva četiri osnovna, neophodna resursa: ljudski, društveni, prirodni i ekonomski. To su ključni nacionalni resursi koji moraju biti održivi, čuvajući “pravo na razvoj“ svakoj narednoj generaciji. Pravo na razvoj posmatra se u odnosu na pravo pojedinca, porodice i porodičnih vrijednosti i najširih društvenih grupa u okvirima upravljanja na državnom nivou i nivou lokalnih zajednica.

Saopšteno je da su, u skladu s metodologijom za izradu NSOR, te značajem Agende za održivi razvoj do 2030. godine utvrđeni sadržina i struktura NSOR-a: Stanje nacionalnih resursa (koje obrađuje četiri cjeline: stanje ljudskih resursa, stanje društvenih resursa, stanje prirodnih resursa, stanje ekonomskih resursa, upravljanja za održivi razvoj). Dat je i pregled ključnih neodrživih trendova razvoja i potrebe održivog razvoja do 2030. godine. Definisani su strateški ciljevi i mjere za unapređenje stanja ljudskih resursa i jačanje socijalne kohezije, unapređenje demografskih kretanja i smanjivanje demografskog deficita, očuvanje prirodnog kapitala i uvođenje zelene ekonomije. Strategija se bavi i finansiranjem za održivi razvoj, Akcionom planom NSOR do 2030. godine koji predstavlja skup mjera i njihovih podmjera grupisanih u okviru strateških ciljeva održivog razvoja. NSOR do 2030. godine potvrđuje da je postavljena osnova za praćenje sprovođenja Agende za održivi razvoj do 2030. godine u nacionalnom kontekstu.

Članovi Odbora su bili zainteresovani za procjenu uticaja izgradnje postrojenja termoelektrane u Pljevljima i istraživanja nafte i gasa u crnogorskom primorju na životnu sredinu.Ocijenjeno je da, s obzirom da nema nacionalnih institucija koje se bave ekonomskim analizama, Strategiju ovako visokog kvaliteta, nije bilo lako sačiniti. Izraženo je očekivanje da će Strategija biti implementirana kako je i planirano.