Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 25. jul 2013. 14:04

Održana šesnaesta śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore, danas je održao šesnaestu śednicu i razmotrio sljedeću tačku dnevnog reda: Tematska śednica sa SZO, povodom Predloga zakona o obezbjeđivanju krvi.

Śednici su, pored članova Odbora prisustvovali prim. dr Gordana Rašović, direktorica Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, prof. dr Cees Th. Smit Sibinga, ID Consulting za Međunarodni razvoj transfuziologije, Univerzitet u Groningenu, Holandija i tehnički tim lider na projektu Implementacija evropskog sistema za transfuziju krvi, Miloš Bošković, koordinator projekta, Slavojka Šuković, predstavnica Ministarstva zdravlja i dr Mirjana Praštalo Grubiša.

Predśednik Odbora, Zoran Jelić, podśetio je da je Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore, na śednici održanoj  24. jula 2013. godine, razmotrio i jednoglasno podržao Predlog zakona o obezbjeđivanju krvi i predložio Skupštini Crne Gore da ga usvoji.  Takođe, rekao je da su upoznati s tim da Svjetska zdravstvena organizacija realizuje projekat „Implementacija evropskog sistema za transfuziju krvi u Crnoj Gori“ od 2011. godine, kao i da se teži uspostavljanju modernog sistema transfuzije krvi, usaglašenog sa direktivama EU.

Prof. dr Cees Th. Smit Sibinga je govorio o primjeni evropskog sistema za transfuziju krvi u Crnoj Gori (Direktiva EU 2002/98/EC).

Prim. dr Gordana Rašović, direktorica Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, istakla je da je jedan od važnih parametara procjene razvoja zdravstvenog sistema jedne zemlje stepen razvijenosti transfuziološke službe, kao bazične grane medicine koja pruža podršku svim granama medicine. Govorila je o značaju transfuzione medicine, o zahtjevima i preporukama EU i SZO, kao i o stanju transfuziološke službe u Crnoj Gori do 2011. godine.

Zakonom o obezbjeđivanju krvi će se postići da: obavljanje transfuziološke djelatnosti u Crnoj Gori dostigne visok nivo standarda kvaliteta i bezbjednosti; uspostavi očuvanje javnog zdravlja, sprječavanje prenosa zaraznih bolesti putem krvi, kao i obezbjeđenje planskog i kontinuiranog prikupljanja krvi od dobrovoljnih, nenamjenskih davaoca krvi zasnovanog na osnovnim principima davalaštva: dobrovoljnost, anonimnost i bez nakanade.

Predśednik Odbora, Zoran Jelić, zahvalio se gostima  na kvalitetnoj prezentaciji i ponovio da je Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore otvoren za saradnju i spreman da pruži pomoć u okviru svojih mogućnosti i ovlašćenja.