Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 30. septembar 2013. 14:02

Održana dvadeseta śednica Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor saslušao: dr Miodraga Radunovića, ministra zdravlja, a na śednici su, po pozivu Odbora prisustvovali i odgovarali na pitanja poslanika: dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje; Vuka Golubović, predśednik Opštine Berane; Faruk Pačariz, direktor Vodovoda Berane; Ervin Adrović, pomoćnik direktora Direkcije za saobraćaj; dr Goran Čukić, epidemiolog iz Berana, dr Milovan Živković, infektolog iz Berana, i Miodrag Radulović, Inspektor za vode, na temu „Epidemiološka situacija u Beranama“. Sednici je prisustvovala Zorica Ćeranić iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

Inicijativu za održavanje kontrolnog saslušanja su podnijeli poslanici Janko Vučinić, Radovan Asanović i Novica Stanić.

Ministar zdravlja, dr Miodrag Radunović, je rekao da epidemijsko javljanje gastro-enterokolitisa u opštini Berane prati Higijensko epidemiološka služba DZ Berane koja je vršila terensko i epidemiološko istraživanje i da tek nakon prikupljanja, analize i obrade svih relevantnih podataka će se dobiti podrobnije informacije o ovoj epidemiji, odnosno zaključci o mogućim uzrocima i načinu prenošenja uzročnika. Istakao je da nedostaju pojedine važne informacije da bi se sa apsolutnom sigurnošću mogao odrediti uzrok nastanka epidemije i put prenošenja. Za potvrdu uzroka epidemije moraju se utvrditi izvor infekcije i sam uzročnik-mikrobiološki agens, koji bi trebalo da se nađe i u izvoru infekcije i u uzrocima materijala za mikrobiološku dijagnostiku uzetim od oboljelih pacijenata. Na osnovu do sada prikupljenih informacija, kao i  na osnovu toka epidemijskog procesa koga je karakterisalo naglo izbijanje i veliki broj inficiranih u veoma kratkom roku, zaključuje se, istakao je ministar Radunović, da se radi o epidemiji sa zajedničkim izvorom, što uz činjenicu da je do povećanog obolijevanja došlo u vrijeme neposredno po havariji na sistemu vodosnabdijevanja, sa posljedičnom distribucijom higijenski neispravne vode za piće, upućuje da se radi o hidričnoj epidemiji. Trenutni dnevni broj registrovanih oboljelih se vratio na broj registrovanih oboljelih prije epidemije, pa se epidemija gastroenterokolitisa u opštini Berane smatra završenom. Pojačani epidemiološki nadzor nad crijevnim zaraznim bolestima će se nastaviti do isteka maksimalne inkubacije za uzročnike koji imaju veoma dugu inkubaciju i koji, ako ih je bilo u vodi, potencijalno mogu izazvati obolijevanje. Ministar Radunović je naglasio da su, kao i uvijek do sada zdravstveni radnici položili ispit i da je svima pružena pomoć.

Predsjednik Opštine Berane, Vuka Golubović je rekao da nije bilo propusta u njihovom radu i da je do oštećenja vodovodnih cijevi došlo usljed miniranja lokalnog puta. Rekao je da je izvođač radova morao da koristi eksplozivne naprave zbog konfiguracije terena, tako da je od jačine detonacija i vibracija došlo do pucanja cijevi.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, je rekao da je mutnoća vode registovana u martu ove godine kada je počela izgradnja lokalne saobraćajnice. Istakao je da je voda trenutno ispravna, ali da je treba prokuvavati jer se mutnoća opet može pojaviti.

Svi članovi Odbora su učestvovali u raspravi, postavljajući pitanja i komentarisali. Takođe, svi pozvani na śednicu Odbora su dali svoj doprinos u raspravi, kako bi se došlo do potpunijih informacija.

Ono što je članove Odbora interesovalo je pitanje kada će voda u Beranama biti ispravna, na šta nije dobijen odgovor.

Postoji opasnost da zbog neispravnih vodenih instalacija i velike količine otpada u samom gradu dođe do novih epidemija.

Ono što je prihvatljivo, za sve jeste da su vodovodne cijevi ne samo u Beranama nego u svim opštinama sjeverne regije dotrajale, da se moraju mijenjati i da se u skladu sa EU standardima azbestne cijevi moraju izbaciti iz upotrebe, za šta treba aplicirati kod IPA fondova.                        

Predśednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, Zoran Jelić, je poslije četiri sata kontrolnog saslušanja zaključio 20. sjednicu Odbora i predložio da u skladu sa članom 77 stav 2 Odbor dostavi Skupštini izvještaj o kontrolnom saslušanju kao i odgovarajuće zaključke.