Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 14. oktobar 2013. 20:04

Održana zajednička śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Odbora za rodnu ravnopravnost i Odbora za ljudska prava

Śednica je posvećena kampanji „Svako dijete treba porodicu“

Na danas održanoj zajedničkoj śednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Odbora za rodnu ravnopravnost i Odbora za ljudska prava, tema je bila posvećena kampanji „Svako dijete treba porodicu“, koju zajednički sprovode Vlada Crne Gore, Evropska unija i UNICEF. 

Kampanja „Svako dijete treba porodicu“sprovodi se u cilju promocije prava svakog djeteta da živi u toplom porodičnom okruženju, što je sadržano u Konvenciji UN o pravima djeteta čija je Crna Gora potpisnica, kao i podizanja svijesti o važnosti hraniteljskih porodica.

Pored članova četiri skupštinska odbora, predstavnika UNICEF-a i Ministarstva rada i socijalnog staranja, śednici je prisustvovao i prof. dr Kevin Braun, šef katedre za forenzičku psihologiju Univerziteta Notingem, koji je prisutnima prezentovao ključne nalaze i činjenice o negativnim efektima institucionalnog smještaja po djecu.

Kako je istakao prof. dr Braun, prema smjernicama UN, nijedno dijete uzrasta do tri godine ne smije biti smješteno u instituciju. Ovo iz razloga, što istraživanja rađena tokom posljednjih decenija, pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju. Takođe, ova djeca imaju više sklonosti da odrastu u delinkvente, nasilnike i loše roditelje.

Dalje, prof. dr Braun je istakao da jedno ministarstvo, misleći na Ministarstvo rada i socijalnog staranja, ne može samo da sprovede ovaj process, već je neophodno da se uključe i druga ministarstva, prije svega Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvjete. Takođe, treba voditi računa i o prevenciji, to jest, spriječiti napuštanje djece u porodilištima.

UNICEF je pokrenuo akciju širom svijeta sa ciljem sprečavanja smještaja djece u  institucije. Tromjesečna medijska Kampanja koju je pokrenula Vlada Crne Gore ima za cilj i izgradnju mreže hranitelja u Crnoj Gori. U tom smislu Vlada je prošle godine usvojila Strategiju za razvoj hraniteljstva u Crnoj Gori (2012 – 2016) čiji je cilj izgradnja sistema kvaliteta zaštite djece i mladih bez roditeljskog staranja, razvojem hraniteljstva kao oblika zaštite djeteta koji će obezbijediti adekvatne uslove za cjelovito zadovoljavanje potreba djece i mladih, kao i optimalan razvoj njihovih potencijala.

Trenutno, u Crnoj Gori je, prema zvaničnim podacima, 320 djece smješteno u hraniteljskim porodicama, od kojih 14 u nesrodničke. U Djecjem domu “Mladost“ u Bijeloj koji zbrinjava djecu lišene roditeljskog staranja trenutno boravi oko 160 djece uzrasta od mjesec dana do punoljetstva.

S obzirom na činjenicu da je smještaj u institucije tri puta skuplji od hraniteljstva, posebnu pažnju treba posvetiti i profesionalnom hraniteljstvu, koje će finanasirati država. Kao dobru opciju, prof. dr Braun je istakao i srodničko hraniteljstvo kome je, takođe, potrebna finanasijska podrška države.

Slovenija, Island, Norveška i Velika Britanija su jedine četiri evropske države koje se pridržavaju principa UN da nijedno dijete uzrasta do tri godine ne bude smješteno u instituciju.

Tokom śednice, apostrofirano je i da, nasuprot naučnim saznanjima koja ukazuju na štetnost institucionalnog smještaja za dijete, istraživanje UNICEF-a o znanju, stavovima i ponašanju građana u vezi sa hraniteljstvom iz decembra 2012. godine, pokazuje da 58 odsto građana Crne Gore smatra da je smještanje djece u instituciju dobro rješenje za djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja.