Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 02. april 2014. 14:35

Održana 42. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Śednica je posvećena Svjetskom danu autizma

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje održao je tematsku śednicu posvećenu Svjetskom danu autizma, na kojoj su pored članova Odbora prisustvovali: dr Mensud Grbović, pomoćnik ministra zdravlja, Željko Darmanović, direktor škole,,1 jun’’, Marko Minić, psiholog u Institutu za bolesti djece, dr Zorica Barac, neuropsihijatar.

Na śednici je istaknuto da autizam nije bolest, već poremećaj, koji se dijagnosticira od druge do treće godine života. Ovakav poremećaj zahtijeva kako multidisciplinarni tako i interdisciplinarni pristup.  Od  velikog značaja je edukacija osoblja, koje radi sa osobama koje imaju simptome autizma, a ovakva edukacije zahtijeva određena finansijska sredstva.  

Nakon detaljne rasprave o autizmu, od strane članova Odbora za zdravstvo rad i socijalno staranje i lica koja su prisustvovala śednici, a koja su uključena u rad sa osobama sa autizmom, došlo se do zaključka, da su rana dijagnostika, tretman i uključivanje u obrazovni proces, od ključnog značaja za djecu sa autizmom. Na taj način, može im se pomoći, da razviju svoje socijalne i komunikativne vještine, postanu samostalniji, vode ispunjeniji i produktivniji život.

Zaključci, predlozi i sugestije sa śednice Odbora dostaviće se Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu rada i socijalnog staranja, u cilju preduzimanja mjera i radnji, kako bi se pomoglo licima sa autizmom i njihovim roditeljima.  Zaključci će biti usvojeni na sljedećoj śednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

U znak podrške Svjetskom danu autizma, članovi i stručna služba Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, prisusvovali su obilježavanju Svjetskog dana autizma na Trgu Republike u Podgorici.