Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 24. februar 2015. 11:28

Završen sastanak predśedavajućih odborima za zapošljavanje i socijalna pitanja

Članovi Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje Srđan Perić i Andrija Popović učestvovali na sastanku predśedavajućih odborima za zapošljavanje i socijalna pitanja, koji se održavao u Rigi, 22. i 23. februara, u okviru letonskog predśedavanja Evropskom unijom.

Na početku sastanka prisutnima se obratila Inara Murniece, predśednica Parlamenta Letonije, Aija Barča, predśednica Odbora za socijalna pitanja i zapošljavanjeRepublike Letonije kao i Valdis Dombrovskis, potpredśednik Evropske komisije nadležne za pitanje eura i socijalni dijalog.

U prvom dijelu sastanka, u okviru prve sesije pod nazivom “Promovisanje uključivanja najugroženijih grupa na tržištu rada” je naglašeno da se Evropa trenutno suočava sa novim nizom izazova u oblasti zapošljavanja, kao sto su starenje stanovnistva koje se dešava istovremeno sa dramatičnim promjenama na tržištu rada, zatim neophodnosti pośedovanja određenih tehničkih vještina i nestajanje tradicionalnih oblasti i tipova zaposlenja. Najugroženijim grupama: licima sa invaliditetom, onima pred penzijom kao i dugoročno nezaposlenim licima, naročito je teško da se prilagode novim uslovima na tržištu rada.  

U okviru druge sesije, bilo je riječi o socijalnom preduzetništvu kao instrumentu za postizanje socijalnih ciljeva. Socijalno preduzetništvo kao pristup za rješavanje socijalnih izazova, postaje sve popularnije širom Evrope. Problem u ekonomiji i finansijskom sektoru su podstakli društvo i javne organe da sarađuju u pronalaženju novih načina za prevazilaženje izazova nezaposlenosti, društvene isključenosti i društva koje stari, kao i za promovisanje inkluzivnog rasta, otvaranje prigodnih radnih mjesta i promovisanje socijalnog uključivanja.

Najviše polemike je izazvala treća sesija, u kojoj je bilo riječi o Inicijativi “Garancija za mlade”. Evropski savjet je na sastanku zemalja članica EU, održanom na proljeće 2013. godine dogovorio razvoj Garancije za mlade i osnovnih principa njegovog primjenjivanja, sa ciljem rješavanja problema nezaposlenosti kod mladih u EU. Inicijativi za mlade je u martu 2013. godine dodijeljeno šest milijardi eura. Inicijativa za mlade predviđa da se svim mladima ispod 25 godina starosti, u roku od četiri mjeseca nakon što postanu nezaposleni ili diplomiraju, ponudi posao, stažiranje, sticanje radnog iskustva ili im se obezbijedi obrazovanje koje odgovara njihovim vještinama. Izdvajanja inicijative za mlade su podijeljena na 20 država članica EU: Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Republika Česka, Francuska, GrČka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Litvanija, Poljska, Portugalija,  Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Poslanik Andrija Popovic, se obratio prisutnima rekavši da je Crna Gora, kao zemlja kandidat za EU mala država koja se, kao i većina drugih država suočava sa veoma niskom stopom nataliteta, odnosno starenjem stanovništva. Kako bi se podstakao natalitet i rađanje djece, poslanik Popovic je saopštio da je Unija slobodnih sindikata uz podršku političkih partija i Liberalne partije iz koje dolazi, pokrenula Inicijativu da žene sa najmanje troje djece i 25 godina radnog staža, odnosno četvoro djece i 15 godina radnog staža mogu, ako to žele, steći pravo na prijevremenu penziju. Kazao je i da, za sada, ne postoji podrška Vlade, ali da ostaje da se vidi da li će ovaj predlog dobiti podršku u Skupstini Crne Gore.

Šef delegacije, poslanik Srđan Perić se takođe obratio prisutnima saopštivši da je Crna Gora suočena sa problemima koji se mogu sresti i u drugim državama. U vezi sa mladima, saopštio je da postoji obuka pripravnika i da postoje modeli podrške za određen broj manjih biznisa, npr: u web, print i dizajn industriji, ali i da tu ima dosta problema, koji proističu iz problema malog tržišta. Naveo je i problem koji se odnosi na usvajanje novih tehnologija. U opštem osvrtu, on je istakao da nam je potrebna podrška EU kako bismo teme uključenja socijalno ranjivih kategorija, socijalnog i preduzetništva za mlade implementirali na adekvatan način. U suprotnom, zaključio je poslanik Perić, očekivaće previše od nas, jer su EU biznis standardi na visokom nivou.