Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 13. maj 2015. 19:44

Završen tematski sastanak Igmanske inicijative u Hrvatskom Saboru

Poslanik Novica Stanić, član Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje učestvovao na tematskom sastanku Igmanske inicijative „Sloboda kretanja radne snage između zemalja Dejtonskog sporazuma uz korištenje iskustava nordijskog modela suradnje – izazovi i prepreke“ koji se održao u Zagrebu, 12. maja, u Hrvatskom Saboru.

Na početku sastanka prisutnima se obratio Silvano Hrelja, predśednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Hrvatskog Sabora, Nj.E.g. Poul Erik Dam Kristensen, ambasador Kraljevine Danske i direktor regionalne kancelarije Friedrich Ebert Fondacije i Zoran Pusić, koopredśednik Igmanske inicijative za Republiku Hrvatsku.

Sastanak je okupio predstavnike nadležnih parlamentarnih tijela i izvršnih organa iz ove oblasti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Odbora za rad, obitelj, socijalna pitanja i osobe s invaliditetom Državnog zbora Republike Slovenije. Igmanska inicijativa već više od tri godine radi na unapređivanju interparlamentarne i druge saradnje između BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske uz korišćenje iskustava nordijskog modela saradnje i u tome uživa punu podršku ambasada nordijskih zemalja u ovim zemljama, kao i samog nordijskog saveza. Jedna od prvih oblasti u kojoj se u tom okviru počelo sa radom je sloboda kretanja radne snage između zemalja Dejtonskog sporazuma.

Učesnici tematskog sastanka mišljenja su da, pored predstavnika vlada, parlamenata i predstavnika Igmanske inicijative u projekat trebaju biti uključeni poslodavci i predstavnici sindikata. Na sastanku je bilo riječi o poboljšanju pravne regulative u zaštiti radnih i socijalnih prava radnika migranata, koja su ugrožena na sivom tržištu rada.

U okviru iznošenja stavova predstavnika nadležnih parlamentarnih odbora, poslanik Novica Stanić je saopšto da ono po čemu je Crna Gora izuzetak od zemalja u regionu jeste veliko zapošljavanje strane radne snage, posebno radne snage iz okruženja. Upoznao je prisutne da je u Crnoj Gori 1. aprila ove godine stupio na snagu novi Zakon o strancima kojim se korektno uređuje oblast boravka, kretanja i rada stranaca u Crnoj Gori. Zakon nije zabranio zapošljavanje stranaca, već je uredio da se poslovi prioritetno ponude domaćim radnicima. U slučajevima kada nema traženih profila omogućeno je zapošljavanje stranaca,  saopštio je poslanik Stanić.

Održavanje mjesta narednog sastanka Igmanske inicijative će biti naknadno utvrđen.