Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 22. jul 2015. 14:22

Završena 100. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor održao kontrolno saslušanje povodom tragičnog događaja u fabrici oružja „Tara” u Mojkovcu.

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje je održao kontrolno saslušanje Zorice Kovačević, ministarke rada i socijalnog staranja, Mirka Bulatovića, rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju i Angeline Međedović, glavne inspektorke rada u Upravi za inspekcijske poslove na temu “Aktuelna situacija povodom tragičnog događaja u fabrici oružja „Tara” u Mojkovcu.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić se nije odazvao pozivu na kontrolno saslušanje već je uputio dopis Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje u kojem navodi, između ostalog da „smatraju da nadležnim službama i organima treba omogućiti da nesmetano i bez pritiska obave svoj dio posla, kako bi se utvrdile činjenice koje su dovele do eksplozije u fabrici, koja je prouzrokovala smrt jedne radnice i povrijeđivanje nekoliko radnika. Takođe, ukoliko se, u tom postupku, utvrdi i odgovornost odgovornih lica, očekujemo od nadležnih organa da na ta lica budu primijenjene sve zakonske sankcije“.

Śednici su, u skladu sa članom 67 stav 2 Poslovnika Skupštine Crne Gore, prisustvovali Igor Vujović, izvršni direktor Tara Aerospace and Defence, Vitomir Medojević, izvršni direktor Tara Precision Works, Marinko Medojević, predśednik Sindikata fabrike oružja „Tara“, Radoje Kljajević, šef pravne službe u fabrici oružja „Tara“, Zlatko Popović, inspektor rada za oblast zaštite na radu – koordinator inspektora za oblast zaštite na radu Crne Gore, Katarina Kljajević, zamjenica Osnovnog državnog tužioca u Bijelom Polju i Danijela Šuković, načelnica zaštite na radu u Direktoratu za rad u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Nakon uvodnog izlaganja predstavnika podnosioca inicijative za održavanje kontrolnog saslušanja, poslanika Janka Vučinića, Andrije Popovića i Srđana Perića, članovima Odbora su se obratili lica pozvana na kontrolno saslušanje.

Svi pozvani učesnici i članovi Odbora su učestvovali u raspravi dajući predloge i sugestije koje su od značaja za rješavanje problema sa kojima se susreću zaposleni u fabrici oružja „Tara“ u Mojkovcu.Višečasovna rasprava je obuhvatila pitanja koja su se, između ostalog, odnosila na: poštovanje zakona, prekovremeni rad u fabrici, sistematizaciji radnih mjesta pod otežanim uslovima rada, skraćeno radno vrijeme, uzroke eksplozija koje su se dogodile, ostvareni profit fabrike, ulaganje sredstava u razvoj oblasti zaštite i zdravlja na radu, isplaćivanje poreza i doprinosa zaposlenih, akt o procjeni rizika, zaključivanje kolektivnog ugovora zaposlenih, zarade zaposlenih, zdravstvene preglede i stručne obuke zaposlenih.

Nakon obavljene rasprave, dogovoreno je da članovi Odbora do 31. jula 2015. godine utvrde predlog zaključaka povodom obavljenog kontrolnog saslušanja, kako bi se, na jednoj od narednih śednica, usvojili i dostavili organima nadležnim za njihovo sprovođenje.