Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 07. decembar 2015. 16:39

Održana 110. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Śednica posvećena obiljžavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Pored članova Odbora śednici su prisustvovali dr Mensud Grbović, generalni direktor Direktorata za zdravsvtvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, Edina Dešić Perazić, generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Darko Moračanin iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, Nataša Borović, direktorica Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore, Milisav Korać, izvršni direktor Saveza udruženja roditelja i omladine sa teškoćama u razvoju „Naša inicijativa”, Marina Vujačić, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Rajka Čavor, izvršna direktorica Humanitarnog društva slijepih i civilnih invalida rata Tivat, Goran Macanović, predśednik Savjeta Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, Azra Mučić sekretarka Saveza civilnih invalida rata, Darko Mijušković, predśednik Saveza organizacije gluvih i nagluvih Crne Gore i Danilo Popović, sekretar Saveza organizacije gluvih i nagluvih Crne Gore.

Na śednici Odbora otvorene su mnoge teme o problemima sa kojima se ova lica susrijeću. Rečeno je da ova populacija trpi stigmatizaciju i segregaciju usljed duboko ukorijenjenih i rasprostranjenih predrasuda ali i nedovoljne informisanosti. Najbolji pokazatelj toga jeste visoka stopa nezaposlenosti sa kojom se, između ostalog, ova lica susrijeću. Istaknuto je da treba uputiti apel državnim organima da počnu da zapošljavaju  osobe sa invaliditetom. Veliki problem vide i u lošoj implementaciji zakonodavnog okvira koji reguliše prava osoba sa invaliditetom.

Na śednici Odbora predloženi su zaključci koji će biti proslijeđeni državnoj instituciji nadležnoj za njihovu relizaciju.