Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 15. decembar 2015. 15:48

Završena 112. śednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor održao konsultativno saslušanje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore održao je konsultativno saslušanje na temu ,,Efikasnost korišćenja sredstava od doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom'', na inicijativu poslanice Snežane Jonice i poslanika Radosava Nišavića.

Državna revizorska institucija izvršila je reviziju uspjeha „Efikasnost korišćenja sredstava od doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom“ i 19. oktobra 2015. godine objavila konačni izvještaj. Cilj revizije bio je da utvrdi da li se sredstva od posebnog doprinosa, namijenjena profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, koriste na efikasan način i da li postoje mogućnosti za ostvarivanje većeg stepena iskorišćenosti.

Śednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje prisustvovali su: Edina Dešić Perazić, v.d. generalne direktorke Direktorata za tržište rada u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Ranka Pavićević, savjetnica u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Nikola Vukićević, generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija, Tamara Ivković, koordinatorka u Direktoratu za budžet u Ministarstvu finansija, Branislav Radulović, član Državne revizorske institucije, Blažo Savković-načelnik u sektoru, glavni revizor, Angelina Međedović, glavna inspektorka u Odśeku za inspekciju rada pri Upravi za inspekcijske poslove, Vukica Jelić, direktorica Zavoda za zapošljavanje, Slavica Radusinović, načelnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, Marina Vujačić, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore i Goran Macanović, predśednik Savjeta Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Śednici Odbora su prisustvovali poslanik Husnija Šabović, član Odbora za ljudska prava i slobode kao i poslanik Srđan Milić, kao zainteresovani poslanik.

Nakon uvodnog izlaganja predstavnika podnosioca zahtjeva za održavanje konsultativnog saslušanja, poslanika Radosava Nišavića i izvršne direktorice UMHCG Marine Vujačić,  članovima Odbora se obratio Branislav Radulović, rukovodilac Kolegijuma Državne revizorske institucije. Svi pozvani učesnici i članovi Odbora su učestvovali u raspravi dajući predloge i sugestije koje su od značaja za rješavanje poteškoća sa kojima se susrijeću lica sa invaliditetom.

Svi učesnici su se na śednici složili da je potrebno pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom i prevazilaženju problema sa kojima se ova lica susrijeću prilikom zapošljavanja. Takođe, poslanici su podržali preporuke Državne revizorske institucije, koje će biti implementirane kao zaključci Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Na osnovu iznijetih stavova i predloga, predśednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore Zoran Jelić, saopštio je da će predloženi zaključci, nakon usvajanja istih na nekoj od narednih śednici Odbora, biti dostavljeni organima nadležnim za njihovo sprovođenje.