Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 02. decembar 2013. 16:15

U nastavku XV Cetinjskog parlamentarnog foruma održane dvije sesije

U nastavku XV Cetinjskog parlamentarnog foruma posvećenog temi “Jačanje kontrolne uloge Parlamenta nad sektorom odbrane i bezbjednosti”, koji je počeo danas u hotelu Maestral u Budvi, održane su dvije sesije.

Moderator na temu “Uloga parlamenata u formulisanju i odobravanju budžeta za sektor bezbejdnosti”, bio je predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore Aleksandar Damjanović.

U svom obraćanju ukazao je da je sistemskim Zakonom o budžetu, te donošenjem Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane zaokružen zakonodavni okvir za pravovremeno i efikasno sprovođenje parlamentarnog nadzora u ovoj oblasti. Imajući u vidu nadležnosti Odbora, te njegovu jedinstvenu poziciju u pogledu ovlašćenja saglasno propisanim zakonskim odredbama, istakao je da postoji prostor za dalje unapređenje sprovođenja parlamentarne kontrole nad planiranjem, raspodjelom i utroškom opredijeljenih budžetskih sredstava u sektoru odbrane i bezbjednosti.  U skladu sa navedenim, apostrofirao je značaj višegodišnjeg planiranja u cilju efikasnog praćenja indikatora u ovoj oblasti, te ukazao na pozitivnu ulogu i doprinos Državne revizorske institucije u ovom procesu. 

U okviru sesije izlagao je i pukovnik Stjepan Domjančić, rukovodilac Službe za odbrambeno planiranje u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske i ukazao na važnost uloge parlamenata u sprovođenju nadzora na raspodjelom budžetskih sredstava u sektoru odbrane i bezbjednosti, te podśetio na izmjenjenu ulogu oružanih snaga u zemljama regiona, saglasno savremenim bezbjednosnim trendovima i izmijenjenim izazovima ističući važnost njihove povezanosti sa društvom u cilju pružanja adekvatnog odgovora potrebama građana. S tim u vezi, apostrofirao je važnost iznalaženja balansa između sprovođenja parlamentarnog nadzora i funkcionalnosti organa i institucija u sektoru odbrane i bezbjednosti. 

Sesijom na temu „Revizija i evaluacija budžeta“ moderirao je predstavnik Državne revizorske institucije Blažo Savković dok je u svojstvu paneliste govorila predśedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlametarne skupštine Bosne i Hercegovine, Dušanka Majkić.

U svom izlaganju Dušanka Majkić je upoznala učesnike Foruma sa osnovnim postavkama i rezultatima parlamentarnog nadzora i postupka revizije finansijskih izvještaja odbrambeno-bezbjednosnog sektora u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na metodologiju i iskustva u radu Komisije za finansije i budžet Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Tokom diskusije učesnici skupa su razmijenili iskustva o dosadašnjem radu, sa posebnim osvrtom na saradnju parlamenata sa revizorskim institucijama, ocjenu raspoloživih kapaciteta i smjernica za unapređenje postupanja u ovoj oblasti.

XV sastanak Cetinjskog parlamentarnog foruma otvorio je potpredśednik Skupštine Crne Gore, Suljo Mustafić, dok su uvodna izlaganja imali predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu, Mevludin Nuhodžić i pomoćnik direktora i šef Odjeljenja za operacije za jugoistočnu Evropu u DCAF-u iz Ženeve Darko Stančić.

Skup, koji je ove godine okupio više od 50 parlamentaraca iz regiona organizuje Skupština Crne Gore, u saradnji sa Centrom za bezbjednost, razvoj i vladavinu prava (DCAF).

            Forum nastavlja sa radom śutra sesijom na temu „Pravni okvir nadzora nad sektorom odbrane i bezbjednosti“.

« Maj 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec

SCG flcker