Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 03. decembar 2013. 12:29

Završen XV Cetinjski parlamentarni forum

Usvojena Zajednička izjava

U nastavku XV Cetinjskog parlamentarnog foruma bilo je riječi o pravnom okviru nadzora nad sektorom odbrane i bezbjednosti. Sesijom na navedenu temu moderirao je predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić.

U uvodnom obraćanju, predśednik Nuhodžić je naglasio da sprovođenje parlamentarnog nadzora sektorom odbrane i bezbjednosti, nema statička obilježja već da predstavlja proces koji se stalno unapređuje i inovira.  

„Izazovi se mijenjaju i mi, kao parlamentarci, moramo uvijek pratiti dinamiku aktuelnih dešavanja i trendova u sektoru odbrane i bezbjednosti, kako bi pravovremeno reagovali, usaglasili i unaprijedili mehanizme našeg rada, a sve u cilju kvalitetnog i efikasnog postupanja organa i institucija u sektoru odbrane i bezbjednosti“, ocijenio je Nuhodžić.

Tokom diskusije razmijenjena su iskustva i ocjene da li su postojeći pravni okviri u zemljama učesnicama dovoljni za kontinuirano i efikasno sprovođenje parlamentarnog nadzora, sa posebnim osvrtom na modele kako bi se unaprijedilo djelovanje u praksi.

Rad na XV Cetinjskom parlamentarnom forumu okončan je usvajanjem Zajedničke izjave.

Skup, koji je ove godine okupio više od 50 parlamentaraca iz regiona, organizovala je Skupština Crne Gore, u saradnji sa Centrom za bezbjednost, razvoj i vladavinu prava (DCAF).

ZAJEDNIČKA IZJAVA

JOINT DECLARATION

 

« Maj 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec

SCG flcker