Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 27. februar 2014. 15:04

Objavljen Izvještaj o radu Skupštine za 2013. godinu

U cilju afirmacije principa transparentnosti i javnosti rada, kao i informisanja građana o parlamentarnim aktivnostima, Skupština Crne Gore nastavlja sa praksom objavljivanja godišnjih izvještaja o radu


Izvještaj o radu za 2013. godinu sadrži detaljne informacije o zakonodavnim i nadzornim aktivnostima Skupštine i njenih radnih tijela, parlamentarnoj saradnji, saradnji sa civilnim sektorom, javnosti rada, administrativnim kapacitetima, korišćenju finansijskih sredstava, kao i ostalim aktivnostima koje su obilježile prethodnu godinu.
U 2013. godini, Skupština Crne Gore 25. saziva održala je 24 śednice redovnog zasijedanja, osam śednica vanrednog zasijedanja i jednu svečanu śednicu, na kojima je usvojeno ukupno 206 akata, među kojima su Amandmani I do XVI na Ustav Crne Gore, koje je Skupština donijela na 12. śednici prvog redovnog zasijedanja, 113 zakona, jedna rezolucija, 66 odluka, 24 zaključka i jedno mišljenje. Takođe, održano je osam posebnih śednica Skupštine posvećenih premijerskom satu i poslaničkim pitanjima, na kojima je predśedniku Vlade Crne Gore postavljeno 49 pitanja, a ministrima196 pitanja i 13 dopunskih pitanja.

Radna tijela Skupštine Crne Gore održala su 369 śednica na kojima je razmatrana 1.131 tačka dnevnog reda, među kojima je 355 predloga zakona, a razmotren je i 2.071 amandman. Pored toga, na śednicama radnih tijela održano je 15 kontrolnih i 28 konsultativnih saslušanja.

Nastavljena je i praksa organizovanja brojnih tematskih śednica, pośeta raznim institucijama, javnih tribina, okruglih stolova, sastanaka, konferencija i drugih sličnih događaja. Povodom 20. novembra, Dana usvajanja Konvencije o pravima djeteta, održan je peti „Đečiji parlament“. Drugu godinu zaredom organizovana je śednica „Ženskog parlamenta“, na Međunarodni dan žena, 8. marta, u cilju promovisanja ženskih ljudskih prava u Crnoj Gori, a u martu je zasijedao i prvi Crnogorski parlament preduzeća, jedan od oblika uspostavljanja čvršće saradnje i razvoja dijaloga između poslanika i privrednika. U okviru projekta „Demokatske radionice“, pored dosadašnjih radionica na temu „Demokratije i parlamenta“, u junu je počela i realizacija radionica na temu „Evropske unije“.

Intenzivna međunarodna saradnja obilježila je i 2013. godinu, a od posebnog značaja na ovom planu je izbor predśednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića za predśednika Parlamentarne skupštine OEBS-a, na 22. godišnjem zasijedanju koje je održano od 29. juna do 3. jula u Istanbulu. Važan dio parlamentarne saradnje ostvarivan je i kroz parlamentarne grupe prijateljstva, učešća na konferencijama i sastancima i sličnim aktivnostima, posebno onim organizovanim u okviru predśedavanja Evropskoj uniji, kao i druge vidove bilateralne saradnje.

U cilju daljeg unapređivanja efikasnosti rada Skupštine, donijeti su Plan zakonodavnog rada za 2013. godinu, Akcioni plan za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine Crne Gore u 2013. godini i Kalendar aktivnosti Skupštine za period od 1. januara do 31. jula i od 1. septembra do 31. decembra 2013. godine, kao i godišnji planovi rada radnih tijela Skupštine.

Donijet je i novi Plan obuka za 2013. godinu sa revidiranom Strategijom razvoja ljudskih resursa za period 2013–2015. godine, kao i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji Službe Skupštine Crne Gore, kojim je predviđena reorganizacija određenih organizacionih jedinica.

Od maja je u funkciji i inovirana internet prezentacija Skupštine, sadržinski znatno obogaćena, koju je u potpunosti, sopstvenim kadrovskim, tehničkim i finansijskim kapacitetima, realizovala Služba Skupštine.

U pripremi ovog izvještaja učestvovali su zaposleni u svim organizacionim jedinicama Službe Skupštine, u skladu sa svojim nadležnostima, a kao izvori su korišteni, prvenstveno, zapisnici sa śednica Skupštine i izvještaji i zapisnici sa śednica radnih tijela, mjesečni izvještaji organizacionih jedinica i drugi izvještaji.

pdfIzvještaj o radu Skupštine za 2013. godinu

« Maj 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec

SCG flcker