Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 21. oktobar 2014. 14:40

Predśednik Odbora za evropske integracije, predstavnici poslaničkih klubova i generalni sekretar Skupštine Crne Gore bili domaćini poslaniku njemačke CDU

Povod sastanka je nedavno objavljeni Izvještaj o napretku Crne Gore o napretku u procesu EU integracija

Predśednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Slaven Radunović i predstavnici poslaničkih klubova Borislav Banović SDP, Goran Danilović DF, Aleksandar Damjanović SNP, Azra Jasavić Pozitivna i generalni sekretar crnogorskog parlamenta Damir Davidović, bili su danas domaćini poslaniku njemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Bundestagu Peteru Bejeru i Nj.E. ambasadorki Njemačke u Crnoj Gori, Gudrun Elizabet Štajnaker.

Povod sastanka je nedavno objavljeni Izvještaj o napretku Crne Gore o napretku u procesu EU integracija. Poslanik Bundestaga Peter Bejer rekao je da je napredak Crne Gore značajan kao i da ga posebno raduje činjenica današnjeg sastava delegacije Skupštine Crne Gore sačinjene od dijela vladajuće koalicije i opozicije. Njemačkog poslanika zanimalo je viđenje crnogorskih parlamentaraca o napretku Crne Gore na putu EU i NATO integracije, te uloga poslanika u tom procesu.

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović kazao je da Izvještaj EK u Crnoj Gori predstavlja realan preśek stvari budući da je Crna Gora postigla značajan napredak u pregovorima sa EU u poglavljima gdje, kako je rekao, nije bila potrebna politička volja, te da evidentno postoje određeni problemi kada je poglavlje 23 u pitanju. Radunović je podśetio da je Odbor za evropske integracije Skupštine Crne Gore do sada razmatrao dvadesetijednu pregovaračku poziciju te da su za sedam pozicija jednoglasno usvojene izmjene. Istakao je takođe da je budući položaj Crne Gore od većeg značaja od dobijanja političkih poena na dnevnom nivou.

Goran Danilović, takođe ispred kluba DF, kazao je da je svih dvadeset poslanika te koalicije saglasno oko ubrzanja EU integracija kao i da bi se trebalo ozbiljnije uhvatiti u koštac sa problemima konstatovanim u poglavljima 23 i 24. Ponovio je da, što se tiče NATO integracija, DF smatra da je referendum jedino legitimno rješenje čiji bi ishod DF privhvatio. Poslanici Radunović i Danilović istakli su bolje uslove za rad poslanika u odnosu na period od prije pet godina, što se ogleda u većem broju i kvalifikacijama službenika što je, kako su rekli, zasluga generalnog sekretara Skupštine Crne Gore Damira Davidovića.

Poslanik i predśednik kluba SNP i predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović takođe je govorio o napretku samog crnogorskog parlamenta u procesu integracija, na čelu sa generalnim sekretarom, što je, reko je, vidljivo u gotovo dupliranom broju službenika i njihovoj stručnosti ali i u ostvarenoj finansijskoj nezavisnosti Skupštine Crne Gore. Poslanik Damjanović podśetio je i na transparentnost Skupštine Crne Gore u odnosu na druge državne institucije, što ga čini i najotvorenijim parlamentom u Evropi. Damjanović je podśetio da su sve śednice u Skupštini Crne Gore otvorene za medijsko praćenje što nije slučaj i u Bundestagu.

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić na temu EU i NATO integracija kazala je da stranka koju predstavlja ne pravi razliku već da su oba procesa za njih podjednako značajna. Poslanica Jasavić smatra da su NATO integracije jednako važne za Crnu Goru zbog potrebe prostora čiji je dio da bude bezbjedan, stabilan kao preduslov ekonomskog napretka. Jasavić vjeruje da bez tih preduslova nema stranih investicija samim tim nema ni otvaranja novih radnih mjesta u Crnoj Gori. Zbog toga, dodaje Jasavić, Pozitivna podržava regionalnu i prekograničnu saradnju Crne Gore.

Poslanik i šef poslaničkog kluba SDP Borislav Banović kazao je da je vidljiv napredak Crne Gore na putu EU i NATO u čemu je svoju značajnu ulogu imao i crnogorski parlament i crnogorski parlamentarci. Poslanik Banović ukazao je međutim na problem broja poslanika u Skupštini Crne Gore koji nijesu, kao što je slučaj u parlamentima u regionu, usko vezani za samo jednu oblast koju prate kroz rad radnih tijela već je slučaj da jedan poslanik prati više oblasti. Banović zato smatra neophodnim specijalizaciju poslanika.

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović potvrdio je napredak skupštinske službe u proteklih pet godina rekavši da je za to najzaslužnije uvođenje principa planiranja. Tako od 2010. godine, nakon pozitivnog mišljenja EK o kandidaturi Crne Gore, Skupština Crne Gore uvodi koncept akcionih planova, svega nedelju dana nakon što je EK dala mišljenje. Generalni sekretar istakao je da je crnogorski parlament najviše uključen u proces EU integracija u odnosu na sve druge parlamente zemalja koje čekaju prijem kao i to da je Skupština Crne Gore jedina institucija koja ima Strategiju razvoja ljudskih resursa, Strategiju obuke zaposlenih, i finansijsku nezavisnost. Generalni sekretar Skupštine Crne Gore istakao je na kraju i da je Služba Skupštine Crne Gore jedina parlamentarna administracija koja je učestvovala u procesu skrininga.

Zajednički je zaključeno da su pred Crnom Gorom i novi napredak i novi izazovi, kao i da je vladavina prava ključni faktor za dalji EU i NATO proces integracija.

                

« Jul 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

video-stream

youtubec

SCG flcker