Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 10. novembar 2014. 08:21

Učešće delegacije Skupštine Crne Gore na radionici u Bratislavi

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala je na radionici „Uloge i odgovornosti zakonodavnih službi u parlamentima“ koja je od 5. do 7. novembra 2014. godine održana u Bratislavi (Casta Papiernicka - Republika Slovačka).

Ovaj regionalni seminar je dio inicijative Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) za jačanje zakonodavstva na Zapadnom Balkanu, koji pomaže parlamentima u regionu da ojačaju svoje kapacitete za donošenje zakona, nadzor i zastupljenost. Uz finansijsku podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju, inicijativom se želi staviti naglasak na jačanje mreže među zakonodavnim tijelima Zapadnog Balkana i njihovim kolegama iz Evropske unije, kreiranjem otvorenih foruma za regionalnu saradnju i razmjenu informacija.

Radionica je okupila predśednike i članove zakonodavnih i ustavnih odbora, službenike tih odbora i parlamentarne pravne stručnjake iz Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije, kako bi se oslonili na iskustva iz Češke Republike, Slovačke i Poljske u poslovanju i podršci zakonodavnih službi. Učesnici su razgovarali o konkretnim predlozima za poboljšanje kvaliteta zakonodavstva jačanjem parlamentarnih zakonodavnih službi, naglašavajući kako njihova odjeljenja zakonodavnih službi pružaju pomoć poslanicima i odborima u svakoj fazi zakonodavnog procesa, tokom pisanja amandmana, pružanja pravnih mišljenja na zakone, učestvovanja na śednicama odbora radi razjašnjavanja pitanja, pružanja konslutacija, i provjeravanja predloga zakona radi usklađenosti sa domaćim i zakonima Evropske unije.  U sastavu delegacije Skupštine Crne Gore bili su poslanici Džavid Šabović, predśednik Zakonodavnog odbora i Velizar Kaluđerović, zamjenik predśednika Ustavnog odbora.

« Jul 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

video-stream

youtubec

SCG flcker