Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 19. decembar 2014. 12:08

Održan sastanak šefa Poslaničkog kluba albanskih partija (FORCA, AA), HGI i LPCG sa predstavnicima USSCG

Šef Poslaničkog kluba albanskih partija (FORCA, AA), HGI i LPCG, Andrija Popović primio je danas predstavnike Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), generalnog sekretara Unije, Srđu Kekovića, članicu Sekretarijata i predsjednicu Sindikata banaka, Lidiju Pejović.

Predstavnici USSCG su upoznali poslanika sa dvije inicijative iz oblasti socijalnih prava, koje ocjenjuju kao prioritetne društvene potrebe. Prva inicijativa za implementaciju Rezolucije o zaštiti materinstva, odnosi se na dopune Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojom treba zaštiti položaj žene na tržištu rada kada je u pitanju ostvarivanje materinstva. Brojni argumenti kojima raspolažu ih osnažuju u  uvjerenju da  zaposlenoj ženi, koja rodi troje djece i ostvari 25 godina radnog staža, odnosno,  koja rodi četvoro ili više djece i ostvari 15 godina radnog staža, treba omogućiti pravo na doživotnu naknadu. Predložili su da iznos naknade bude u visini 70 odsto prosječne zarade, te da bude omogućen svim zaposlenim ženama, koje to pravo žele da ostvare.

Druga inicijativa se odnosi na izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kako bi se vratila starosna granica za odlazak u penziju na 65 godina za muškarce i žene, odnosno na 60 godina za žene, ukoliko to pravo žele da koriste ranije, kao i da se osnovica za obračun visine penzije utvrđuje prema prosjeku najpovoljnijih 20 godina staža osiguranja. Takođe, bilo je riječi  i o Sporazumu o politici zarada zaposlenih, koji se finansira iz Budžeta, a kojim se Vlada obavezala da će otpočeti pregovore o povećanju zarada ukoliko se BDP u periodu važenja Sporazuma poveća za više od 3,5 odsto, što se i desilo, ali zarade u tom periodu nijesu bile  povećavane.

Liberalna partija Crne Gore je takođe imala sličnu inicijativu, koja se odnosi na zaštitu materinstva i podržaće predlog USSCG. Poslanici Kluba albanskih partija (FORCA, AA), HGI i LPCG će se o inicijativama, s obzirom na heterogenost Kluba, izjasniti naknadno.

« Maj 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

video-stream

youtubec

SCG flcker