Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 16. septembar 2015. 15:38

Održan sastanak sa Grupom prijateljstva Kuvajta

Postavljen temelj parlamentarne saradnje Crne Gore i Kuvajta

Peta Grupa prijateljstva Narodne skupštine Kuvajta, koju predvodi predśednik Grupe Faisal Fahad Al Šaja (Faisal Fahad Al Shaya), boravi u službenoj pośeti Crnoj Gori od 14. do 18. septembra.

Tokom radnog dijela pośete crnogorskom parlamentu održani su sastanci sa Grupom prijateljstva Skupštine Crne Gore za saradnju sa Kuvajtom, na čelu sa potpredśednikom Skupštine i predśednikom Grupe prijateljstva mr Milutinom Simovićem.

Sastanak članova dvije grupe prijateljstva protekao je u konstruktivnom razgovoru tokom kojeg je postignuta saglasnost o potrebi intenzivnije političke i ekonomske saradnje, posebno u pogledu mogućnosti koje Crne Gora nudi za strane investicije.

Uz ocjenu da pośeta predstavlja temelj parlamentarne saradnje ali i ukupnih odnosa dvije zemlje, poslanici oba parlamenta su složni da je neophodno nastaviti započetu razmjenu informacija i iskustava, posebno zvaničnim pośetama kao najboljim načinom jačanja bilateralnih odnosa.

Predśednik Grupe prijateljstva za saradnju sa Kuvajtom mr Milutin Simović ukazao je na mogućnosti intenziviranja ekonomske saradnje, posebno konkretne mogućnosti u oblastima energetike i saobraćajne infrastrukture. Ističući da je jedan od prioriteta Crne Gore stvaranje poslovnog ambijenta za privlačenje stranih investicija, Simović je ukazao da je izgrađen potreban zakonski okvir u tom dijelu, garantujući sigurnost, vladavinu prava i zaštitu investicija.  

Predśednik Grupe prijateljstva Narodne skupštine Kuvajta Faisal Fahad al Šaj predložio je inicijativu za saradnju između privrednih komora Crne Gore i Kuvajta, kao i osnivanje mješovitog zajedničkog odbora u okviru dvije privredne komore, kroz čiji rad bi se analizirali projekti od interesa za obje zemlje. Posebno interesovanje iskazano je za oblast zdravstva, turizma, uspostavljanja avio-saobraćaja između Kuvajta i Crne Gore, kao i ukupno za povećanje obima trgovinske razmjene.

Sastanku su prisustvovali članovi Grupe prijateljstva za saradnju sa Kuvajtom prof. dr Miodrag Vuković, dr Predrag Sekulić, Suljo Mustafić, Srđan Milić i Genci Nimanbegu.

Delegaciju Grupe prijateljstva Kuvajta činili su pored predśednika Grupe Faisal Fahad al Šaj, potpredśednik Grupe Mubarak Selem Al Haris (Mubarak Selem Al Harees) i član Auda Al Auda Al Rovi (Awda Al-Awda Al-Rowaey). Peta Grupa prijateljstva Narodne skupštine Kuvajta nadležna je za saradnju sa sedamnaest zemalja, među kojima i Crna Gora.

« April 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

video-stream

youtubec

SCG flcker