Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 24. septembar 2015. 08:48

U Briselu završen Interparlamentarni sastanak „Situacija na Mediteranu i potreba za cjelovitim pristupom migracijama"

Na sastanku učestvovali član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Šefkija Murić i zamjenica predśednika Odbora za ljudska prava i slobode Ljiljana Đurašković

U Evropskom parlamentu, u Briselu 23. septembra održan je Interparlamentarni sastanak Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta i nadležnih odbora nacionalnih parlamenata na temu „Situacija na Mediteranu i potreba za cjelovitim pristupom migracijama".

Sastanak su otvorili i uvodne napomene dali Claude Moraes, predśednik Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, kao i koizvjestioci Strateškog izvještaja o situaciji na Mediteranu i potrebi sa cjelovitim pristupom migracijama Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove: Roberta Metsole Kashetu Kyenge. Na kraju uvodnih napomena riječ su imali i predstavnici luksemburškog parlamenta.

Prva sesija sastanka nosila je naziv „Uloga agencija za pravdu i unutrašnje poslove u ovoj oblasti“, u okviru koje su govorili: Dimitris Avramopoulos, Komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo; predstavnik EASO (Evropske organizacije za podršku azilu); predstavnik Eurojust-a (Jedinice za pravosudnu saradnju Evropske unije) kao i predstavnici Europola, Frontexa i Agencije za osnovna prava.

„Rješavanje migracija na nacionalnom i lokalnom nivou“ bila je tema druge sesije interparlamentarnog sastanka, koju su otvorili Roberta Metsola i gđa Kashetu Kyenge, koizvjestioci Strateškog izvještaja o situaciji na Mediteranu i potrebi sa cjelovitim pristupom migracijama, Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove. U nastavku druge sesije riječi je bilo o programskim intervencijama predśedavajućih, odnosno izvjestioca parlamenata koji sprovode ili su nedavno sproveli istrage ili izvještaje o migracijama.

François Decoster, predśedavajući Komiteta regiona Komisije za državljanstvo, upravljanje, institucionalne i vanjske poslove (CIVEX) i izvjestalac za predstojeće Mišljenje Evropske agende o migracijama dao je osvrt i analizu iz svog ugla. Na kraju sesije posvećenoj rješavanju migracija na nacionalnom i lokalnom nivou prezentacije su imali i svoj osvrt na tu temu dali i Stefano Mallia i Cristian Pîrvulescu, koizvijestioci Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta za predstojeće Mišljenje Evropske agencije o migracijama.

Vrijeme nakon održane obije sesije bilo je predviđeno za pitanja i odgovore, u kojoj su učešće uzeli parlamentarci iz kako Evropskog, tako i nacionalnih parlamenata. U ovom dijelu sastanka, u raspravi su učestvovali i predstavnici našeg Parlamenta.

Na kraju, učesnici skupa imali su priliku da saslušaju zaključke Roberte Metsole i Kashetu Kyenge, koizvjestilaca Strateškog izvještaja o situaciji na Mediteranu i potrebi sa cjelovitim pristupom migracijama, Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove.

Sastanak je organizovao Evropski parlament uz podršku Direktorata za odnose sa nacionalnim parlamentima.

Delegaciju Skupštine Crne Gore činili su poslanik Šefkija Murić, član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i zamjenica predśednika Odbora za ljudska prava i slobode, poslanica Ljiljana Đurašković.

« April 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

video-stream

youtubec

SCG flcker