Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 772
ponedjeljak, 29. oktobar 2012. 13:25

Završen prvi dan Međunarodne konferencije u Sarajevu na kojoj učestvuju i poslanici Skupštine Crne Gore - Miodrag Vuković i Velizar Kaluđerović

U organizaciji Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Konrad Adenauer fondacije i Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini, danas je počela Međunarodna konferencija “Uloga parlamenata u procesu evropskih integracija: ustavne i zakonodavne promjene”.

U okviru uvodnog obraćanja, Božo Ljubić predśednik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, istakao je da je konferencija organizovana sa ciljem razmjene mišljenja o procesu evropskih integracija predstavnika parlamenata država koji učestvuju u Procesu stabilizacije i pridruživanju. Upućujući na važnost procesa evropskih integracija za države regiona, predśednik Predstavničkog doma je napomenuo da je stabilnost Balkana od presudne važnosti za bezbjednost Evrope. Naglašavajući ulogu parlamenata, istakao je neophodnost detaljnog praćenja procesa evropskih integracija kroz nadgledanje rada vlade, usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa evropskim zakonodavstvom i informisanja javnosti o promjenama koje proces donosi.  

Eduard Kukan, predśedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom,  istakao je potrebu za aktivnijom ulogom parlamenta, koja će biti ostvarena kroz nadzorne mehanizme kao što su parlamentarne istrage, javne rasprave i interpelacije. Značajno mjesto parlamenti moraju imati u procesu donošenja propisa koji su u skladu sa evropskim pravom i kroz nadgledanje primjene zakona, kazao je Kukan i dodao da postojeći kapaciteti nacionalnih parlamenata država regiona moraju biti osnaženi kroz angažovanje eksperata za najrazličitije oblasti.  

Sa različitih aspekata tokom konferencije bilo je riječi o uslovima za članstvo, jedinstvenom tržištu, ekonomskoj i monetarnoj uniji, sprovođenju politika Evropske unije, kao i o učešću civilnog sektora u procesu evropskih integracija. Posebno je posvećena pažnja obavezama države kandidata pred ulazak u Evropsku uniju, kao što je ratifikacija bilateralnih sporazuma Evropske unije i modifikacija ustava u cilju prenošenja dijela nadležnosti sa države na institucije EU. Tokom rasprave, parlamentarci su se složili da se mora ojačati poljuljano povjerenje javnosti u parlamente kao institucije koje, kroz neposredno izabrane poslanike, predstavljaju demokratski glas građana.  

Na sastanku učestvuju i poslanici Skupštine Crne Gore, predśednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije, Miodrag Vuković i zamjenik predśednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Velizar Kaluđerović.

« Jun 2024 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

video-stream

youtubec

SCG flcker