Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 27. novembar 2014. 17:30

Održan pripremni sastanak poslanika Skupštine Crne Gore - članova POSP-a

Razmotren predlog dnevnog reda predstojećeg sastanka POSP-a koji će biti održan 1. i 2. decembra u Briselu

Na današnjem pripremnom sastanku razgovarano je o predlogu dnevnog reda IX sastanka Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koji će biti održan 1. i 2. decembra 2014. godine u Evropskom parlamentu.

Poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta, na IX sastanku POSP-a, razgovaraće o: trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosa između Evropske unije i Crne Gore; sprovođenju akcionih planova u oblasti vladavine prava, te zaštiti osnovih ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori. Osim toga, dio ovogodišnjeg sastanka POSP-a biće organizovan kroz učešće poslanika na sastanku Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) i poslanika iz parlamenata država članica Evropske unije što će ujedno biti prilika za razmjenu mišljenja sa ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i predstavnikom Generalnog direktorata za proširenje na temu napretka regiona u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Na sastanku POSP-a o trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosa između Evropske unije i Crne Gore govoriće ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić. Na pripremnom sastanku određeni su i članovi POSP-a izvjestioci za pojedine tačke dnevnog reda, iz reda parlamentarne većine i opozicije. O sprovođenju akcionih planova iz oblasti vladavine prava izvještavaće poslanici Obrad Mišo Stanišić i Predrag Bulatović, dok će o zaštiti osnovih ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori govoriti poslanice Azra Jasavić i Nada Drobnjak.

Poslanici Skupštine Crne Gore koji će učestvovati na IX sastanku POSP-a su predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, koji je kopredsjedavajući POSP-u, zamjenik kopredsjedavajućeg Slaven Radunović i članovi Odbora: Milutin Simović, Obrad Mišo Stanišić, Mevludin Nuhodžić, Nada Drobnjak, Damir Šehović, Koča Pavlović, Predrag Bulatović, Danko Šarančić, Darko Pajović i Azra Jasavić.

POSP je obrazovan u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ovaj odbor čine po četrnaest poslanika Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta.