Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 01. decembar 2014. 06:40

Danas počinje IX sastanak POSP –a

Glavne teme biće pristupni pregovori, vladavina prava i ljudska prava i slobode

Deveti sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) održaće se 1. i 2. decembra u Briselu, pod zajedničkim predśedavanjem Ranka Krivokapića, predśednika Skupštine Crne Gore i Aneliz Dods (Anneliese Dodds), predśedavajuće Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom.
Na IX sastanku POSP –a poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta, razgovaraće o: trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosa između Evropske unije i Crne Gore; sprovođenju crnogorskih akcionih planova u oblasti vladavine prava, te zaštiti osnovih ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori. Osim toga, najavljeno je učešće poslanika na sastanku Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) i poslanika iz parlamenata država članica Evropske unije na kome će imati priliku da razmijene mišljenja sa ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana na temu napretka regiona u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.
Poslanici Skupštine Crne Gore koji će učestvovati na sastanku POSP-a su predśednik Skupštine Ranko Krivokapić, koji je kopredśedavajući POSP-u, zamjenik kopredśedavajućeg Slaven Radunović i članovi Odbora Milutin Simović, Obrad Mišo Stanišić, Mevludin Nuhodžić, Nada Drobnjak, Damir Šehović, Koča Pavlović, Predrag Bulatović, Danko Šarančić, Darko Pajović i Azra Jasavić.
Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje obrazovan je u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Čine ga po četrnaest članova iz Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta.