Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 07. april 2015. 17:14

Održan pripremni sasatanak POSP-a

Na današnjem pripremnom sastanku razgovarano je o prijedlogu dnevnog reda desetog sastanka Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koji će biti održan 8. i 9. aprila 2015. godine u Budvi.

Deseti sastanak Parlamentarnog odbora otvoriće predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i predśedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta Anneliese Dodds.

U uvodnom dijelu, prisutnima će se obratiti potpredśednik Vlade Crne Gore Duško Marković, ambasador Letonije u Crnoj Gori Nj.E. Imants Liegis i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

Teme ovogodišnjeg POSP-a biće: trenutno stanje pristupnih pregovora i odnosi između Evropske unije i Crne Gore, reforme i aktivnosti  u vezi sa napretkom u pregovorima u poglavljima 23 i 24, položaj osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori, Evropska strategija za osobe sa invaliditetom, kao i socijalna politika, zapošljavanje i ekonomska kretanja. Kao i na svakom sastanku POSP-a, na dnevnom redu je i Prijedlog deklaracije i preporuka, čije je razmatranje predviđeno drugog dana sastanka.

O trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosima između Evropske unije i Crne Gore     izvještavaće poslanici  Slaven Radunović i Milutin Simović, dok će o reformama i aktivnostima  u vezi sa napretkom u pregovorima u poglavljima 23 i 24 izvještavati poslanici Obrad Mišo Stanišić i Koča Pavlović. Izvjestilac za pitanje položaja osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori biće poslanica Nada Drobnjak, dok će za pitanja socijalna politika, zapošljavanje i ekonomska kretanja izvjestioci biti poslanici Danko Šarančić i Mevludin Nuhodžić.

Na konferenciji za novinare zakazanoj začetvrtak, 9. april 2015. godine, u 12.30 sati, govoriće predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i predśedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta Anneliese Dodds.

Poslanici Skupštine Crne Gore koji će učestvovati na X sastanku POSP-a su predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, koji je kopredsjedavajući POSP-u, zamjenik kopredsjedavajućeg Slaven Radunović i članovi Odbora: Milutin Simović, Obrad Mišo Stanišić, Mevludin Nuhodžić, Nada Drobnjak, Damir Šehović, Koča Pavlović, Predrag Bulatović, Danko Šarančić, Darko Pajović i Azra Jasavić.

POSP je obrazovan u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ovaj odbor čine po četrnaest poslanika Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta.